Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине доделио је данас прве уговоре о помоћи за економско оснаживање жена из избегличких и расељеничких породица на територији Војводине.

Једнократну и бесповратну помоћ, чија је укупна вредност четири милиона динара, добиле су 23 кориснице из Новог Сада, Врбаса, Зрењанина, Инђије, Србобрана, Панчева и Старе Пазове, и то за набавку алата и опреме за запошљавање или за развијање делатности којима се већ баве, попут трговине, пољопривредне производње и друго.

Уговоре су корисницама уручили покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директор Фонда Душко Ћутило.

Предраг Вулетић је овом приликом истакао значај помоћи која је, како је навео, дала женама из избегличке популације не само наду да ће имати бољу егзистенцију, него и сигурност да Покрајинска влада и друге институције брину о њима.

Вулетић је подсетио да је 2006. године формиран Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине који кроз бројне програме активно води рачуна о избегличкој популацији са чврстом намером да се проблем избеглица коначно реши.

Директор Фонда Душко Ћутило је подсетио да се пројекти економског оснаживања избегличких породица реализују већ годинама.

„Ове године смо увели новину с циљем да економски помогнемо жене из избегличке популације, да на неких начин дамо подстицај развоју женског предузетништва“, казао је Ђутило и додао да је интересовање жена за овај програм било велико.

Помоћник у Републичком комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов похвалио је напоре и активности Покрајинске владе и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине на решавању проблема избегличке популације, и најавио да ће током године по први пут бити реализовани заједнички јавни позиви.

Програм за економско оснаживање жена из избегличких и расељеничких породица на територији Војводине реализује се по први пут, у складу са националном стратегијом за унапређење положаја жена и активностима у правцу побољшања родне равноправности.

By З. И.