Посетили смо надалеко чувену Херцеговачку Грачаницу на брду Црквина. У склопу комплекса на лепо уређеном платоу налазе се црква, звоник, владичански двор, амфитеатар и сувенирница. Такође, из баште ресторана „Дучићев поглед“ види се цело Требиње, Требишњица и најлепши Перовића односно Арсланагића мост. Уживали смо у амбијенту међу високим боровима и фантастичном погледу. Видели смо и младенце у пратњи музике како се фотографишу са својим гостима у овом предивном окружењу.

Херцеговачка Грачаница представља испуњење жеље Јована Дучића, српског песника, писца и дипломате рођеног у Требињу. Дучић је умро 7. априла 1943. године на празник Благовести и на тај дан 1999. године постављен је и освештан камен темељац за изградњу Херцеговачке Грачанице, а тачно годину дана касније Дучићеви посмртни остаци су пренети у цркву. Тако је остварена последња песникова жеља изражена у тестаменту, да буде сахрањен на једном од брда која окружују Требиње у цркви налик „оној на Косову“ односно Косовској Грачаници.

rbt

Споменик овом рођеном Требињцу смештен је испред главног улаза у Градски односно Дучићев парк. Како је живео у многим светским метрополама, стално је осећао носталгију, a из велике љубави оставио је свом родном граду пуно дарова. Међу осталим то су Споменик ослободиоцима Требиња, фигура Јелене Анжујске на зидинама Старог града, зеленило у градском парку, споменик Његошу, богата библиотека као и бројни експонати у Музеју Херцеговине.

Манифестација „Дучићеве вечери поезије“ се одржава традиционално сваке године у његову част. По њему се зове и улица у пешачкој зони, гимназија, парк, чесма и још много тога. Видимо у самом центру и мурал повсећен вољеном песнику.

Још једно узвишењe са ког смо видели панораму града налази се у насељу Хрупјела. Ту је Црква Св. Архангела која заједно са Херцеговачком Грачаницом доминира над градом. Ово предивно место са јединственим погледом на Требиње ако сте у прилици свакако вреди посетити.

За Крајину у срцу, од срца текст и фотографије: Ивана В.

By З. И.