Сваки боравак у Требињу је прави мали празник. Један до најлепших градова у Републици Српској, на свега пола сата вожње од бисера црногорског и хрватског приморја, Херцег Новог и Дубровника. Због великог броја сунчаних дана познат је као град сунца а такође и као град платана. За то је заслужна оаза у срцу града, надалеко чувена летња башта „Платани“ у хладу овог горостасног дрвећа. Требиње се налази на обали прелепе Требишњице која заједно са мостовима представља прави украс града.

На путу до Јадранског мора овде путници обично праве предах, али ова година по много чему није као остале. Околности су хтеле да се до приморја теже долази па тако неки од нас дуже остају и по први пут истински упознају ову прелепу дестинацију. Туристичка организација Града Требиња у оквиру промотивне кампање „Љетуј у Требињу“ у сарадњи са хотелијерима поделила је 60 ваучера, а један од срећних добитника је и аутор ових редова.

Иако је званично рок коришћења био јул месец, наши љубазни домаћини из Винополис апартмана изашли су нам у сусрет и ми смо овде провели неколико предивних сунчаних дана октобра. Ово је прави мали рај ушушкан унутар зидина Старог града. На првом спрату Винополис бара са засебим улазом су уредни и модерно опремљени апартмани са свим што је потребно за пријатан боравак. Стари град „Кастел“ налази се у самом центру Требиња а улази се кроз капију односно данашњи тунел.

Наши домаћини Поповац Стево и супруга Марина уредили су бар са укусом а стил као и назив Винополис су у знаку изузетно дуге традиције производње вина Винарије Поповац. Виногради су у селу Придворци крај Требиња, са медитеранском климом која погодује производњи високо квалитетног грожђа а најзаступљеније су аутохтоне сорте бела Жилавка и црни Вранац. О квалитету вина сведоче и три златне медаље на јубиларном десетом Међународном фестивалу вина „Винофест“ одржаном у Вршцу. Уз сву љубазност ми смо на поклон смо добили и боцу вина.

Уз посету Херцеговачкој Грачаници, манастиру Тврдош, цркви Светог Архангела Гаврила, шетње градом који је музеј у малом, чудесну лепоту Требишњице и столетних платана, нама је у срцу остало топло гостопримство овог града. Од Туристичког инфо центра, Винополиса и свих којима смо се обратили добили смо само лепе речи, савете и добродошлицу. Обишли смо пуно а остало је таман довољно да поново дођемо.

За Крајину у срцу, од срца текст и фотографије: Ивана В.

By З. И.