Неколико сунчаних дана октобра провели смо у Требињу и оно што бисмо топло препоручили је посета манастиру Тврдош. Налази се на обали Требишњице, око 5 км од Требиња, код насеља Тврдош. Манастирски комплекс, окружен виноградима и окупан сунцем Херцеговине, одише миром и спокојем. Посвећен је Успењу Пресвете Богородице и првобитно је био познат као Требињски манастир.

Саграђен је на темељима цркве из IV века и спада у ред најстаријих културно историјских споменика у Републици Српској. Препород је почео 1955. године и обновљен је цео комплекс. Темељи старе цркве се могу видети у унутрашњости данашње, кроз својеврсни „прозор у прошлост“ односно део пода одрађен у стаклу. Манастир је познат по томе што је у њему Свети Василије Острошки примио свештенички чин, па се Свети Василије назива још и „Острошки и Тврдошки“.

Подруми односно манастирске избе испуњене вином су посебна грађевинска целина у оквиру порте. Данас постоје два подрума. Стари, камени из XV века, са столетним храстовим бачвама и нови, модеран подрум, савршено уклопљен у постојећи комплекс. Овде се негује традиција српског монашког виноградарства и херцеговачког поднебља, у обновљеним виноградима. Винa од аутохтоних и интернационалних сорти Жилавка, Вранац, Шардоне, Каберне совињон, али и Манастирска лоза, производе се комбиновањем древних и најсавременијих технологија.

Винарија манастира Тврдош остварила је велики успех на светском нивоу, и то на строгом и захтевном такмичењу у Лондону које организује најпрестижнији и најеминентнији вински часопис „Декантер“. Ово је само још једна потврда врхунског квалитета који ову винарију сврставају у ред најуспјешнијих и најпознатих у региону.

У склопу комплекса налази се продавница где се могу набавити вина, ракије, ликери, разни мелеми, биљни чајеви, сувенири и још много тога за поклон или успомену. Ово дивно место због своје богате историје, подрума и амбијента, са правом представља надалеко чувени центар верског и винског туризма.

За Крајину у срцу текст и фотографије: Ивана В.

By З. И.