Поводом почетка „Недјеље дјетета“, градоначелник Игор Радојичић данас је уручио „кључеве града“ Сташи Миљић, ученици трећег разреда Основне школе „Иван Горан Kовачић“, која ће у наредних седам дана симболично управљати градом.

У седмици дјечијих права, како је истакао Радојичић – треба да се подсјетимо свега оног што прописују и домаћи и међународни прописи, а у вези је са правима дјеце.

– Данашњи догађај је лијеп обичај када један од наших малишана преузме кључеве града на седам дана и симболично управља Бањом Луком – казао је Радојичић.

Сташа Миљић из школе „Иван Горан Kовачић“, као мала градоначелница, казала је да дјеца имају право на живот, лијепо дјетињство и образовање.
Њени другари из разреда усагласили су се да дјеца имају и одређене обавезе, како су пренијели Радојичићу – „да редовно иду у школу, слушају родитеље и наставнике, и да се лијепо понашају.“

Током „Недјеље дјетета“, која траје до 9. октобра, у Бањој Луци ће бити организовано неколико догађаја у организацији Центра за предшколско васпитање и образовање, Центра за социјални рад и Удружења „Сва дјеца свијета“, а који ће бити прилагођени тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Обиљежавање „Недјеље дјетета“ проводи се у већини европских земаља са циљем да се промовишу основни циљеви Kонвенције УН о правима дјетета.

By З. И.