Градоначелник Игор Радојичић обишао је данас „Градске баште“, јединствени пројекат урбане пољопривреде који спроводи група ентузијаста, производећи органско поврће за властите потребе.

Захваљујући овој, баштованској заједници, запуштена парцела на Раковачким барама данас је плодна ораница, на којим суграђани на 56 парцела, производе органски узгојено поврће.

Током разговора са представницима „Градских башти“, Радојичић је указао да је Град прије двије године додијелио земљиште у Раковачким барама за реализацију овог пројекта, те истакао да су им од ове године на располагању и додатне површине, с обзиром на повећани интерес грађана.

Он је најавио да ће ускоро бити додијељене локације за пољопривредну некомерцијалну производњу, које би користила лица са инвалидитетом.

  • У наредном периоду, настојаћемо да се мање необрађене локације, ако је ријеч о пољопривредном земљишту, идентификују и понуде у закуп да ли кроз урбану пољопривреду или друге пројекте од којих би користи имали грађани – рекао је Радојичић.

Милка Тамамовић предсједник Удружења „Градске баште“ Бања Лука казала је да ово удружење промовише методе биоузгоја, гајење старих и ријетких сорти.

  • Овдје баштовани уче да од сјемена производе властити садни материјал, да посаде, његују биљку, добију плод, и на крају га употријебе на најбољи начин и произведу сјеме – истакла је она.

Горан Пивашевић, координатор пројекта „Градске баште“ казао је да раде и на обуци грађана што је занимљиво и на свјетском нивоу јер не постоје оваква удружења која се баве едукацијом грађана, него већином додјељивањем земљишта.

-Тренутно, од десет дунума искориштено је око пет, са 56 парцела. Имамо 50 активних чланова, а пројектом је предвиђено да имамо 80 чланова који ће бити распоређени на тих десет дунума – навео је Пивашевић.

By З. И.