Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године ће, због вируса корона, бити представљена кроз шест колажних ТВ емисија, почевши од 9. октобра. Представништво Републике Српске у Србији овом манифестацијом сваке године грађанима Србије представља привреду, културу, науку, просвету, туризам и спорт Републике Српске, наглашавајући увек значај и јачање веза Србије и Српске.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, тим поводом, учествовао је у емисији Радио-телевизије Републике Српске заједно са градоначелником Бања Луке Игором Радојичићем и замеником градоначелника Београда Гораном Весићем, а разговарало се о сарадњи тих градова у областима привреде, посебно туризма, културе и образовања.

Претходно, градоначелници су се састали у згради Градске управе и том приликом су констатовали да се локалне самоуправе суочавају са сличним изазовима. Због тога је, како је речено, веома важна размена искустава која је у овом случају континуирана и плодоносна.

– Разговарали смо о томе како се носимо са Ковидом и како да водимо градове, а да пружимо грађанима најбоље могуће услове за живот. Да одржимо ниво активности, а да не угрозимо епидемиолошку ситуацију. Разговарали смо и о важним темама из области комуналне инфраструктуре, као и о сарадњи у областима културе и омладинске политике. Једно од таквих питања је претварање индустријског наслеђа у креативне центре, што представља потпуно нови потенцијал за наше градове – нагласио је градоначелник Вучевић. Приликом сусрета званичници су истакли значај Фрушкогорског коридора, за чију изградњу је данас потписан уговор, и за све оне који изаберу тај правац ка Републици Српској.

Званичници су изразили задовољство што Србија и Република Српска имају посебан однос и што ће од идуће године славити заједнички празник – Дан српског јединства и слободе, који ће бити обележаван 15. септембра, односно дана када је пробијен Солунски фронт.

By З. И.