Данас у недељу, 15. новембра у Босни и Херцеговини се одржавају седми по реду локални избори након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године. За локалне изборе 2020. прихваћено је 30.809 кандидата.

На овим локалнм изборима градоначелници и начелници Општина бирају се на мандат од четири године.

Избори 2020. године остаће упамћени не само по томе што је због пандемије ковид-19 дошло до редуковања обраћања бирачима путем јавних скупова у предизборној кампањи, него и по томе што су први пут пролонгирани за више од месец дана.

Но, овогодишњи локални избори су померени, јер на време није био усвојен буџет институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза у оквиру којег се планира половина средстава потребних за изборе, у оквиру чега је свакако највећа ставка штампање и дистрибуција гласачких листића.

У складу са одредбама Изборног закона БиХ избори, па тако и локални одржавају се прве недеље у октобру, осим у случајевима ако на тај дан пада неки од верских празника, када се они померају за седам дана.

Због свега тога било је потребно дати додатно тумачење према којем ће досадашњи градоначелници и начелници општина, односно већници и одборници у градским и општинским већима и градским и скупштинама општина остати у мандату све до момента док се не изаберу њихови наследници.

By З. И.