Бићу градоначелник који ће, измeђу бетона и зеленила, изабрати зеленило гдје год то буде могуће, поручио је данас градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, који је, заједно са мјештанима, започео прољећну акцију садње дрвећа.

Прва стабла каталпе засађена су у Ади у Улици палих бораца.

-Овдје ће бити засађено 50 садница каталпе, лијепог украсног дрвета које има лист у облику срца, па ту можемо наћи и симболику, јер се у близини налазе зграде у којима живе породице наших погинулих бораца, чији су чланови дали животе за нас. За прољећну и јесењу садњу дрвећа, Град издваја око 100.000 КМ и желимо да Бања Лука, из године у годину, потврђује епитет града зеленила – рекао је Станивуковић.

Он је додао да ће град имати највећи парк у историји Бање Луке који ће бити смјештен код тржног центра Делта планет.

-Парк ће бити дужине један километар и ширине око 500 метара, а очекујем да тај посао започнемо ове године – навео је градоначелник.

Мјештанка Аде, Тијана Мирковић, захвалила је Граду на донацији садница и нагласила да је њихово насеље лијепо, а да ће са новим садницама бити још љепше.

Он је додала да је, садњом дрвећа на овој локацији, Град изашао у сусрет иницијативи грађана овог насеља.

У оквиру прољећне акције садње, данас је засађено и пет стабала јапанске трешње на зеленој површини у Улици Теодора Колокотрониса, у близини тврђаве Кастел.

Како наводе из Одјељења за комуналне послове, наставак акције прољећне садње биће реализован кроз радове на попуњавању дрвореда у Булевару Степе Степановића и у Улици краља Петра II Карађорђевића у којима је велики број стабала уклоњен због дотрајалости.

Такође, на одређеним локацијама, на којима постоје техничке могућности, биће извршени радови на вађењу пањева, проширењу садне јаме, измјени садржаја садне јаме, уградњи система за залијевање и садњи нове замјенске саднице.

На више локација у граду биће извршено попуњавање блоковског зеленила по захтјевима заједница етажних власника.

Укупан број садница који ће бити посађен у току акције прољећне садње је преко 200 садница дрвенастих врста  и преко 50 садница раличитог украсног жбуња.

Поред наведених садница каталпе и јапанске трешње, садиће се и саднице дивљег кестена, јавора, липе, магнолије, руја, јасена итд.                  .

Галерија фотографија:

By З. И.