Прошлог викенда Дрвар је био центар међународне фолклорне манифестације. Одржана је 18.међународна смотра фолклора „Аматери своме граду”, на којој је наступило петнаестак културно уметничких и певачких друштава из Републике Српске, БиХ и региона.

Своје учешће на смотри узела су културно уметничка друштва из Накова, Банатског Великог Села, Рибника, Челинца, Гламоча, Босанског Грахова, Плавна, Градишке, Босанске Отоке и других места, а све у организацији АКУД “Мира Лукач” Дрвар.

 

Манифестацију је отворио начелник општине Горан Броћета, а бројни посетиоци били су одушевљени приказаним играма и песмама.

Искористили смо ову прилику да поразговарамо са Радославом – Рашом Боснићем, вођом фолкорне секције који уједно обавља и функцију председника АКУД „Мира Лукач“ из Дрвара.

Рашо, синоћ смо уживали гледајући концерт, сигурно је потребно уложити пуно труда да би наступ био изведен савршено, као синоћ. Упознајте наше читаоце са историјатом АКУД „Мира Лукач“…

АКУД је основано 1924 године, носило је назив КУД „Дрвар“, да би 2017 године променули име у АКУД „Мира Лукач“ у част дугогодишње директорке, наше наставнице Мире Лукач.

 

Друштво није престајало са радом ни у ратним, а ни у избегличким годинама. Наставница Мира нас је окупљала у Србији, тачније у Кикинди, где је она избегла и радила у КУДУ за неговање музике „Гусле“. Сваке године смо се окупљали код нашег народа, који је на тим просторима насељен још од колонизације после другог Светског рата.

Када сте се вратили у Дрвар и како сте почели са радом?

У Дрвар смо се вратили 2000. те године и обновили рад Друштва, а 2001 године смо организовали смотру фолклора. „Аматери своме граду“, која ове године слави пунолетство. Ово је 18. та смотра фолклора заредом. Није било лако, али смо се сви заједно трудили да ово АКУД опстане.

Како сте синоћ доживели овације присутних на наступу?

Било је величансвено, пуна сала до последњег места, није било лако наступати пред толиким аудиторијумом. Синоћ су заједно наступили : КУД- „Извор“ из Накова, КУД „Јандрија Томић – Ћић“ из Крајишника, и АКУД „Мира Лукач“, наравно уз певачку групу из Стрмице и певачку групу АКУД „Мира Лукач“ из Дрвара, тако даје овај наступ запамћен као један од оних које ћемо памтити до краја живота. Овације присутних дале су нову енергију и подстицај да још више и упорније наставимо са радом, а пуна сала Дома Културе у Дрвару то обавезује, посебно нас као уметнике.

Који је програм планиран за следећи дан манифестације?

Данас наступамо са још 12 Културно уметничких и 5 певачких друштава из региона, Републике Српске, Федерације и Републике Хрватске. Очекујемо од 350 до 400 учесника на вечерашњем концерту.

Познато је да рад Културно уметничког друштва захтева и време и новац, да ли имате разумевања и помоћ заједнице за ваш рад?

Ништа од овога не би могли урадити сами, јер АКУД „Мира Лукач“ нема стални извор прихода, али Општина Дрвар нам излази у сусрет током целе године, помаже нам у њеним могућностима, али ми зарад опстанка друшва покушавамо са проналажењем алтернативних извора финансирања на разним странама. Друштво наступа у ношњама које су старе више од 40. Година, уз поштовање аутентичности ношњи, оне су већ дотрајале, тако да уз помоћ Фонда за пружање помоћи избеглим и прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, ускоро ћемо решити проблем шивења народних ношњи, којем се још једном од свег срца захваљујемо.

Ускоро очекујемо обележавање једног века постојања АКУД, да ли имате младих чланова који ће наставити започето?

Наравно, хвала Богу, омладине има и узели су активно учешће у раду АКУД „Мира Лукач“ из Дрвара и тиме смо обезбедили опстанак и наставак рада нашег друштва.

Рашо хвала на разговору, желимо Вам успешан уметнички рад и обећавамо да се ускоро поново видимо на неком наредном концерту.

 

 

 

By З. И.