Данас је у Хали „Мастер“ Новосадског сајма отворен четврти „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу”. На овогодишњој манифестацији, која традиционално окупља Србе из целог региона, вредности свога краја представиће преко 120 излагача из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.

Обраћајући се присутнима, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да живимо историјски тренутак јединства, повезаности и сарадње српског народа широм региона.

„Осим што већ традиционално промовише богату културну баштину, обичаје и традицију српског народа, ′Сајам завичаја′ је прилика за још снажније повезивање и интензивирање сарадње између институција, организација, завичајних и сродних удружења широм региона и матице”, поручио је Софић истакавши да су односи Србије и дијаспоре бољи него икада, те да је то резултат труда политике Владе Србије и садашње покрајинске администрације.

Он је нагласио да ће Покрајинска влада у овој намери истрајати, а томе у прилог говори и чињеница да Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону ове године располаже увећаним буџетом од 140 милиона динара.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац изразио је задовољство што ова манифестација из године у годину расте и јача осећај припадности, који, како је рекао, представља темељ за сва будућа братимљења и сарадњу нашег народа.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац захвалио је на подршци Покрајинске владе истакавши да је „Сајам завичаја” за релативно кратко време прерастао у манифестацију од регионалног значаја која окупља све већи број посетилаца. Он је подсетио на то да је овогодишњи скуп у знаку деце и да је Нови Сад данас угостио готово 500 малишана из целог региона.

Манифестацију организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону под покровитељством Покрајинске владе.

 

By З. И.