Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић обратио се данас у Хали „Мастер“ Новосадског сајма учесницима јубиларне, десете МЕКСТ конференције, која већ деценију окупља признате стручњаке у областима туризма, хотелијерства и маркетинга.

„Ове године учесници конференције долазе из 15 земаља региона и шире, а то значи да ће Нови Сад у наредним данима бити домаћин за готово 800 младих“ , рекао је Софић истичући да је управо захваљујући оваквим пројектима наш град препознат као место окупљања, ширења нових знања, идеја и иновација, што уједно значи и јачање међурегионалних веза у пословном контексту.

Осим тога, како је Софић нагласио, конференције овог типа су значајне прилике за стицање нових искустава и умрежавање младих, како би надоградили своје образовање и у своје будуће пословне подухвате унели нове перспективе, које не могу добити током формалног образовања.

Догађају је присуствовала и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, која је истакла да је данашњи скуп ризница знања за младе, али и прилика да се упознају са могућностима које нуди струка, кроз практична знања и искуства оних који су својом креативношћу остварили запажене резултате.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић изразио је задовољство што највећа Међународна конференција студената МЕКСТ слави јубелеј у данима када Новосадски сајам обележава стоту годину постојања и док је у току 54. Међународни сајам туризма у Новом Саду.

„Ово је сјајна прилика да студенти који желе више понесу заиста оно најбоље из Војводине”, поручио је Иванишевић.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић казао је да се МЕКСТ конференција својим постигнућима одавно уписала у мапу туристичких догађаја у Новом Саду.

„МЕКСТ сваке године доприноси све бољој туристичкој слици нашег града, а томе у прилог говоре и подаци о попуњености смештајних капацитета. Закључно са октобром имамо за осам одсто више ноћења у Новом Саду у односу на прошлу годину, а очекујемо, према досадашњим резултатима, да ће 2023. бити рекордна година”, поручио је Радојевић.

Конференција траје још сутра, а учеснике очекују панел-дискусије са стручњацима из области туризма, хотелијерства и иновација у маркетингу, посете знаменитостима Новог Сада као и организована дружења. Покровитељи догађаја су Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Град Нови Сад.

By З. И.