Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Удружења економиста „ Економски форум “ Бања Лука Горан Рачић потписали су у Новом Саду Споразум о партнерству. Споразум подразумева подршку, промоцију  и информисање привредника  о одржавању „ Јахорина економског форума“.

 Шести „ Јахорина економски форум “ биће одржан  26 . и 27. априла 2023. године .

Председник Удружења економиста „ Економски форум “  Бања Лука Горан Рачић рекао је да је Јахорина економски форум највећи пословни догађај у Босни и Херцеговини који је у протеклих пет година окупио најзначајније регионалне лидере , стручњаке у области економије. Сви закључци који су усвојени на сваком од  протеклих форума данас су саставни део планских докумената доносиоца одлука у Босни и Херцеговини. Ове године теме  су  – Регионалне интеграције БИХ , Берлински процес и , или Отворени Балкан. Са  партнерима  из Привредне коморе Војводине желимо да  организујемо заједнички  неке делове форума као и да побољшамо број учесника. Ове године разматраћемо и тему енергетике, зелене енергије, инфлацију, раст цена некретнина- све теме које се тичу грађана који живе у региону. Република Српска је остварила прошле године веома значајну спољнотрговинску   размену са Републиком Србијом, а артикал који се највише извозио била је енергија, истакао је Рачић.

 

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да Привредна комора Војводине подржава овај догађај , што смо сада и дефинисали Споразумом о партнерству . Овај форум је веома значајан и ми ћемо наставити да радимо оно што смо радили до сада , а то је да окупљамо привреднике и радимо на њиховом умрежавању са привредницима из Републике Српске. Посебно желим да истакнем да су односи са БИХ у робној размени расту из године у годину , само ове године бележи се 30 % већи промет него што је то било прошле године . Република  Србија бележи промет са БИХ око 3 милијарде и 200 милиона евра , од тога је извоз на нивоу од преко 2 милијарде евра. Готово 45 % од тог промета  је извоз из АП Војводине истакао је Вучуревић.

By З. И.