Издаваштво ,,Битије“ представило је рад Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Републике Српске. Том приликом је представљен први том капиталног пројекта „Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата”, који на скоро 1300 страница обухвата све масовне злочине, почињене над четири и више особа, на простору БиХ у 1992. години. Програм, који је водила Тамара Бабић, имао је и свој уметнички део, када је појац Алекса Недељковић изводио песме с националном тематиком на традиционални српски начин.

Пред заинтересованом и претежно младом публиком, у пуној свечаној сали Матице српске, испред које се присутнима поздравном речју обратио Растко Лончар, говорила је директорка ,,Битија“ и главни и одговорни организатор догађаја, Ђина Весић, која је истакла да је делатност Републичког центра репрезентативан пример одговорног националног деловања у развијању културе сећања и памћења. Посетиоцима се, испред Центра, прво обратио начелник одељења за истраживање рата, Виктор Нуждић, који је говорио о начину и циљевима рада Центра, при чему је истакао да једино објективан приступ у проучавању историјских догађаја може водити до коначне истине и правде.

Виши стручни сарадник, Синиша Симикић, који се у Центру бави проучавањем рата с политиколошког аспекта, говорио је о раду на Атласу и упознао публику с целокупним пројектом.

 

Само писање Атласа за 1992. годину трајало је две године, док су подаци прикупљани више година уназад. Описани злочини су поређани хронолошки, од првог злочина над Србима, који се одиграо пре званичног почетка рата, у Сијековцу 26. марта 1992, до последњег у тој години, злочина у Цикотској ријеци, 23. децембра. Издање је опремљено картама и табелама, као и фотографијама жртава. У плану је издавање још два тома – за 1993/1994. годину, и за 1995. годину – који ће уз ово издање за ширу јавност представљати најопсежнији и најпрегледнији документовани приказ страдања Срба у последњем рату у БиХ. Сви говорници су изразили наду да ће овај пројекат бити темељ за даља проучавања рата, али и сам говор о њему. У вези с тим, ово, као и многа друга издања, доступна су на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица: https://www.rcirz.org/.

By З. И.