Покрајинска влада финансираће 12 заједничких пројеката научноистраживачких организација из Војводине и Републике Српске са 12 милиона динара, чиме ће бити унапређена академска и институционална сарадња, истакнуто је јуче у Бањалуци на промоцији резултата јавног конкурса за финансирање ових пројеката.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да је реч о пројектима у области медицинских, техничких и друштвено-хуманистичких наука. Он је рекао да Војводина и Српска већ трећу годину интензивно сарађују у научноистраживачком раду.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић навео је да се заједнички пројекти, између осталог, односе на превенцију кардиоваскуларних болести, лечење малигнитета код жена, обновљиве изворе енергије, информационо-комуникационе технологије, роботику, српски језик и историју.

„Политиком која није само став да од 2005. године узајамно признајемо дипломе, него да пре свега усаглашавамо квалитет образовања, желимо мобилност између Бањалуке, Источног Сарајева и Новог Сада да учинимо обостраном. Можда је идеал да сутра студенти из Новог Сада студирају управо у Бањалуци. Да бисмо то остварили, ту смо да подстакнемо једни друге, да будемо партнери у научноиустраживачкој делатности и преносимо добра искуства“, поручио је секретар Милошевић.

Потпредседник Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду Јасмина Грковић Мејџор изразила је уверење да ће у оквиру ових пројеката доћи до размене знања, искустава и идеја, чиме ће бити продубљена сарадња и ојачане традиционалне везе у култури.

Промоцији резултата конкурса присуствовали су и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, као и бројни декани, професори и студенти двају универзитета.

 

By З. И.