Трећа туристичка, културна и привредна сајамска манифестација Сајам завичаја, одржана је у Хали Мастер центра у Новом Саду у недељу, 13. фебруара 2022. под покровитељством Покрајинског фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Преко 100 излагача из Србије и окружења представило је свој завичај, удружење или организацију и стекло нове контакте за будућу сарадњу. Улаз на манифестацију био је слободан а испратили су је црквени оци и званичници Новог Сада и Војводине.

На свечаном отварању Сајма завичаја, излагаче и госте поздравио је Душко Ћутило, директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Том приликом је нагласио да је поносан на све који су унели део свог завичаја у ову манифестацију. Захвалио им је што на овај начин поштују корене и остављају нешто вредно будућим нараштајима.

У име Града Новог Сада обратио се помоћник градоначелника Александар Петровић који је истакао да оваква организација потврђује да нема те реке, планине и границе која би раздвојила Србе, те да је свако донео нешто своје, својствено и специфично и да то своје радо дели са комшијама и пријатељима. Као рођени Новосађанин, поносан је на овај мултикултурални, мултиетнички и мултиконфесионални град који је увек био довољно велики за све људе љубави, добре воље, топлог и широког срца, пожелевши и сам гостима добродошлицу у српску Атину и европску престоницу културе.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да ова манифестација говори о јединству српског народа из свих земаља у окружењу и представља рад на повезивању и очувању пословних, културних и економских идеја.

У току дана наступили су Српски православни појци, Звуци с камена, Бојана и Никола Пековић, као и бројне певачке и свирачке групе. Одржан је и концерт Снежане Ђуришић. Могли су да се пробају и купе домаћи производи, књиге, рукотворине и разни занатски производи.

Текст и фото: В. Раонић;

By З. И.