Градска администрација је у протеклој години пружила значајну подршку култури, па је тако за ову област издвојено преко пола милиона КМ.
Подржан је 31 пројекат из области културе, а за те намјене издвојено је више од 100.000 КМ.
На овај начин Град је подржао пројекте и допринио унапређењу области савременог умјетничког и културног стваралаштва, креативне индустрије и продукције.
Када је ријеч о прошлогодишњим манифестацијама, у Бањој Луци је одржано више од 20 догађаја из културе, регионалног и међународног карактера, престижних фестивала и књижевних сусрета.
Упркос пандемији, успјешно је организована књижевно културна манифестацја „56. Кочићев збор“, у оквиру које је одржано преко 20 културно-умјетничких садржаја.
Како су навели из Одјељења за друштвене дјелатности, организујући ову манифестацију на аутентичан начин промовише се лик и дјело Петра Кочића, а самим тим Бања Лука и њена околина, али и богато нематеријално културно насљеђе „Змијањски вез“.
Путем Календара културних манифестација подржано је 26 манифестација културно-умјетничког стваралаштва које укључују: музичко, филмско, позоришно и дјечије стваралаштво, као и манифестације које његују традицију и народне обичаје, а за те намјене издвојено је око 180.000 КМ.
Између осталог, Град је подржао организацију традиционалне Смотре културног стваралаштва националних мањина Републике Српске.
Такође, преко 200.000 КМ издвојено је за подршку културно-умјетничком аматеризму, кроз које је подржан рад културно-умјетничких друштава, хорова, оркестара и аматерских позоришта, као и значајније манифестације субјеката из ове области.
Бања Лука је опредијељена да настави са подршком култури, па су овогодишњим буџетом планирана већа издвајања за ову област.

By З. И.