Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, данас је у Покрајиснкој влади,   доделио  8 уговора о финансијској подршци организацијама и институцијама из Републике Српске  и  Федерације Босне и Херцеговине.  Укупна вредност додељених уговора износи 9 милиона динара.

Опредељена средства представљају пријатељски, позитиван одговор на захтеве и молбе представника институција и организација из локалних заједница али и подстицај да се побољшају услови за опстанак и останак становништва у њиховим општинама. Уговори су уручени корисницима из Оџака, Фоче,  Пелагићева, Невесиња, Требиња, Добоја, Гламоча, Бањалуке и Шипова, а уручили су их заједно директор Фонда, Душко Ћутило и секретар за регионални развој,  међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.  

Директор Фонда је присутнима пожелео добродошлицу у Нови Сад и рекао да је захваљујући Покрајинској влади, која је проширивањем надлежности Фонда и издвајањем значајних средстава за рад омогућила да дође до реализације многобројних пројекта којима се подстиче и подржава културна, научна, спортска и привредна сарадња АП Војводине са организацијама и институцијама Срба у региону. За те потребе од почетка године преко Фонда уплаћено је скоро 40 милиона динара, истакако је Ћутило и додао:

„Са обзиром на то да солидарност не познаје границе, почетком ове године смо издвојили 18 милиона динара за помоћ у виду грађевинског материјала,  породицама чији су стамбени или пратећи објекти оштећени или уништени у земљотресу који је погодио Банију и део Републике Српске . Тада је помоћ упућена у Петрињу и Глину у Хрватској као у Костајницу у Републици Српској. Преко 17 милиона динара  смо издвојили за пројекте организација из региона, осам милиона динара за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама региона. Пет милиона за набавку уџбеника и школских торби ученицима који похађају наставу на српском језику у Осјечко– Барањској и Вуковарској жупанији у Хрватској. Када на то све додамо и средства која ћемо уплатити преко организација са којима данас потписујемо уговоре, долазимо до износа од скоро 40 милиона динара“.

Покрајиснки секретар за регионални развој,  међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да Покрајинска влада следи државну политику, да српски народ као подршку има своју матицу републику Србију којој је стало до свих Срба у региону, а то је управо показано кроз програме које је Фонд успешно реализовао у претходном периоду.

„Колико је покрајинској администрацији стало до Срба у региону најбоље говори годишњи буџет Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону,  који је од свог настанка до прошле године имао на располагању максимум до 90 милона динара, а ове године је увећан за додатних преко 70 милиона и укупно на располагању има преко 160 милиона динара. Буџет Фонда увећан је за преко 80 посто досадашњих активности.  Покрајинска влада је у претходном периоду, а и у будућем ће, активно подржавати све активности које Фонд буде реализовао – истакао је Софић.

Кроз своје обраћање присутнима су пружили подршку и послали снажну поруку Србима у региону генерални секретар скупштине АП Војводине, Никола Бањац и председник „Одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону“  Народне скупштине Републике Србије, Милимир Вујадиновић.

Сви напори Фонда усмерени су ка очувању идентитета српског народа и Срба у региону, који у својој матици захваљујући сада стабилној државној политици, могу наћи сигурну подршку и искрене пријатеље. 

By З. И.