Осмодневна манифестација “Дани Српске у Србији” свечано је затворена синоћ, концертом бањалучког етно ансамбла “Траг”, који је одржан у Новом Саду на великој сцени Српског народног позоришта.

У организацији Представништва Републике Српске у Србији ова манифестација већ девет година спаја културне, просветне и привредне потенцијале Републике Српске и Србије, негујући традиционалне вредности. Ове године “Дани Српске у Србији” трајали су од 22. до 29. септембра, а низ активности одржан је у Београду, Крушевцу, Краљеву, Шиду, Крагујевцу, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Свечаном затварању присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који су у својим обраћањима указали на континуирану свесрдну сарадњу и раст манифестације чија је мисија да одржи и ојача везе Српске и Србије.

Ове године, по први пут су одржани и састанци представника општина из Републике Србије са представницима општина из Републике Српске, који су изнедрили различите видове будуће међусобне сарадње. Одржане су и две конференције о инвестиционим потенцијалима Републике Српске.

Последњег дана, звуци српских изворних песама који су читаве вечери једнако допирали како са сцене, тако и из публике, потврдили су да је у срцима присутних сврха оваквог окупљања испуњена. Специјални гости концерта били су чланови музучке групе “Београдски синдикат” који су заједички са ансамблом “Траг” извели песму “Догодине у Призрену”.

Текст: Оливера Болта

By З. И.