Манифестација Дани Српске у Србији, коју Представништво Републике Српске припрема, организује и реализује по девети пут, ове, 2021. године, трајаће од 22. до 29. септембра у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици, Новом Саду и Нишу.

У тих једанаест градова имаћемо, у осам дана, двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу, сарадњу општина и градова из Републике Српске са збратимљеним општинама и градовима у Србији, па нова братимљења у оквиру ове манифестације и, као и сваке године до сада, умјетничке програме: шест позоришних представа за одрасле и једну за ђецу, пет концерата озбиљне, забавне, народне и рок музике и један књижевни програм.

Желимо да и ове године Србији на непосредан начин представимо оно што чини Републику Српску данас:

 

  1. Привреда са добрим потенцијалима за сарадњу са привредним субјектима из Србије и добрим условима за ново инвестирање, имаћемо промоције инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу биће у Београду (22. септембра) и Новом Саду (29.септембра);

 

  1. Туристичке понуде током цијеле године: од славне олимпијске Јахорине, преко адреналинскког рафтинга на Тари и Врбасу до бањског туризма с краја на крај Српске и, уз све то, могућност заједничких наступања Србије и Српске на туристичким сајмовима у Европи и свијету,промоција туристистичке понуде ће бити (22-29. септембра) у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

 

  1. Оно по чему се овогодишња манифестација разликује од претходних, али не и од будућих, јесте програм братимљења општина и градова из Србије и Републике Српске, а они који су већ збратимљени и годинама већ, па и деценијама, имају одличну сарадњу биће сада представљени као лијепи примјери и узори осталима.

 

  1. Културно-умјетничко стваралаштво које је увијек у блиској сарадњи са стваралаштвом у Србији, јер смо једне вјере, једне традиције, једног језика и писма…

 

Од позоришних програма на овогодишњој манифестацији „Дани Српске у Србији“ ове године имамо представе Народног позоришта Републике Српске и Ђечјег позоришта Републике Српске; прва је у Новом Саду 23. септембра, а друга у Нишу 27. Ту су још и представе: Градског позоришта из Требиња у Зрењанину 26. септембра кад је и  приједорско позориште у Кикинди, а бањалучко студентско позориште је у Дому омладине у Крагујевцу 25-ог; први пут на овој манифестацији биће бијељинско позориште представом у Крушевцу 23. и представа Културног центра Источно Сарајево у Краљеву 24. септембра.

Музички програми почињу концертом Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније првог дана, 22. септембра, на свечаном отварању овогодишње манифестације у режији Драгана Елчића, па послије концерти етно група „Ива“ из Добоја 24, „Катера“ из Источног Сарајева 26. и „Траг“ из Бање Луке 29. септембра, а забавне и народне пјесме уз завичајне драмске елементе пружиће група „Оне три“ из Бање Луке концертом у Суботици 28. септембра.

У књижевном програму је ове године само вече двојице врсних стваралаца, пјесника Горана Врачара и романописца Жељка Пржуља, обојица из Источног Сарајева, и то на захтјев публике од претпрошле године.

Све у свему, вјерујем да ћемо и ове, девете године манифестација Дани Српске у Србији испунити очекивања и наше сталне публике, и оних који ће ове године први пут бити са нама, а прије и послије свега послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа у очувању народног јединства и слободе. Слиједеће године, кад ће  Република Српска имати велик и лијеп јубилеј, славиће тридесет година постојања,  Представништво Републике Српске у Србији имаће јубиларну десету манифестацију „Дани Српске у Србији“.

 

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

 

By З. И.