Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен је на платоу Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци.

Свечано обиљежавање започело је химнама Републике Српске и Србије у извођењу СПД Јединства.

Свечаној академији присуствовао је и градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић који је упутио честитке свим Србима, казавши да у којем год граду, држави или на којем год континенту се налазили, границе су само линије у атласу, а никако препрека за јединство једног народа.

– У данима када славимо јединство српског народа, слободу и националну заставу, можемо бити поносни на везе које Република Српска и Република Србија имају, које су нераскидиве и чини се никада снажније. Оно што дубоко повезује наш народ са обје стране Дрине јесте богата традиција, вјера, језик, писмо, али и херојска историја на коју можемо бити поносни – поручио је градоначелник.

Он је казао да ако желимо бити јединствени морамо се престати дијелити на велике и мале Србе и са великих ријечи прећи на велика дјела, јер се ријеч јединство пречесто користи, а мало поштује.

– Сутра ће зграда Градске управе у част овог празника засијати у бојама наше тробојке, а позивам и наше грађане да истакну заставе на своје куће, како бисмо достојанствено обиљежили овај празник – казао је Станивуковић.

У оквиру свечане академије приређен је богат културно-умјетнички програм, а атмосферу су употпуниле музичке нумере најпознатијих родољубивих пјесама у извођењу Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске и Српског пјевачког друштва Јединство.

Током свог обраћања, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић казала је да ће важан корак у очувању нашег идентитета бити усвајање Закона о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма у скупштинама Србије и Републике Српске.

– Заштита идентитета је наш заједнички интерес и наше неотуђиво право које остварујемо без намјере да било кога угрозимо или оштетимо. Напротив, желимо мир, стабилност и просперитет, како нашим грађанима, тако и свима другима у региону – нагласила је Цвијановић.

На Свечаној академији обратили су се и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Подсјећамо, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, заједнички је празник који 15. септембра славе Србија и Република Српска. Овај празник је установљен у знак сјећања на дан када је у Првом свјетском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

У част обиљежавања овог празника Бања Лука је била украшена заставама Српске и Србије.

By З. И.