Фото: ″Чувари копља Светог Георгија″

Витешки фестивал Kаструм 2021 биће одржан у суботу, 5. јуна, са почетком у 12 часова када је предвиђено окупљање и представљање Витешког реда.

-Представићемо Витешки ред, кратки филм о Витешком реду и Каструму, бохурт борбу, стреличарство, те наш братски Витешки ред „Бели орлови“, из Србије. Такође, ово ће бити увод у активности у току 2021. године, најава покретања нашег Јутјуб канала, те најава Витешког фестивала Каструм 2022 – поручио је организатор Витешки ред „Чувари копља Светог Георгија“.

У културном дијелу програма учествоваће Ђурђа Вукашиновић и Ана Јовановић.

Град Бања Лука је подржао ову манифестацију путем Календара културних манифестација за 2021. годину.

Такође исту је укључио у European Fortress Summer, која промовише културно-забавне догађаје на тврђавама широм Европе, а коју организује Европска федерација тврђава и фортификацијских објеката са сједиштем у Бриселу.

-На овај начин промовишемо Град и Кастел као културно добро и најстарији историјски споменик у Бањој Луци – рекли су из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

Наиме, Витешки ред „Чувари копља Светог Георгија“ дјелује на пољу очувања културне и историјске баштине српског народа у Републици Српској.

-Жеља нам је и намјера да с временом, фестивал Каструм постане традиционалана манифестација, која ће равноправно да парира сличним фестивалима у окружењу, те да континуирано доприноси промоцији наших вриједности, историје, традиције и богате културне баштине, у Бањој Луци, Републици Српској, али и шире – поручили су.

Због ограниченог броја посјетилаца, потребно је долазак на Каструм потврдити путем телефона, на број: 065/850-300.

Фото: ″Чувари копља Светог Георгија″

Извор: Град Бања Лука

By З. И.