Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило обишли су данас Посавски кантон и општину Оџак у Федерацији Босне и Херцеговине где су уручили хуманитарну помоћ у виду хране и хигијенских производа за 70 повратничких породица у вредности од 1,5 милиона динара.

Током вишедневне посете, делегација Покрајинске владе састала се у Бањалуци са директором Секретаријата за избегла и расељена лица Републике Српске Љубом Нинковићем, како би дефинисали кораке у помоћи српским породицама у Федерацији.

Софић је том приликом истако да је на састанку договорено да се до краја године дефинише акциони план Фонда и Секретаријата из Српске како би се следеће године заједничким снагама преко програма који ће бити дефинисани акционим планом на основу претходног мапирања стања и потреба помогло Србима који живе у Федерацији Босне и Херцеговине.

На подручју Посавског кантона у Федерацији Босне и Херцеговине живи око хиљаду Срба углавном старије животне доби и тежег материјалног положаја.

„Наша је дужност да истрајемо у заједничкој подршци свим нашим људима ван матичне државе Србије. Покрајинска влада и Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону веома посвећено раде на свим нивоима сарадње и томе у прилог говоре бројни споразуми потписани у протеклом периоду”, поручио је Софић и нагласио да ће Покрајинска влада бити једнако посвећена свим нашим људима широм региона, па тако и општинама и породицама у Федерацији.

Посети Посавском кантону присуствовали су и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац и председник Посланичке групе пријатељства и сарадње са Народном скупштином Републике Српске Александар Зиројевић.

By З. И.