Данас је отворена конференција српских националних организација из земаља региона која је одржана у Матици српској у Новом Саду. Посебно је значајно место где се ова конференција одржава, јер је Матица српска од свог оснивања била кључна у очувању српског националног и културног идентитета.

На отварању конференције директор  Фонда за избегла, расељене лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, се осврнуо на активности Фонда у вези са сарадњом са Србима у региону, а своје обраћање су имали и директор Управе за сарадњу дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и председник Матице српске проф.др Драган Станић.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је представио план приоритетних активности Управе.

„Подршка учењу српског језика и културе и унапређење суфинансирања пројеката организација из региона и дијаспоре, две су главне активности Управе на којима свакодневно предано радимо. Кроз директан контакт с представницима локалних српских заједница и народом, боље разумемо њихов положај и проблеме. Очекујем да ћемо бити у прилици да тешње сарађујемо а самим тим и да допринесемо српском заједништву и побољшању положаја свих Срба у земљама региона. Колико је непосредан контакт с народом битан, најбоље сам могао да научим кроз 15-годишње искуство у хуманитарном раду на Косову и Метохији“, рекао је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима.

By З. И.