Хуманитарна трка „Прољећна десетка Поште Српске“ одржана је данас у Парку „Младен Стојановић“.

Ово је уједно прва од укупно три трке, које се организују у склопу Бањалучке тркачке лиге, а у данашњој трци учествовао је и градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић и савјетник градоначелника за економска питања, Бојан Кресојевић.

-Још један спортски догађај на који овај град може бити поносан, а ја као градоначелник срећан што могу бити дио њега. Хвала овим људима данас који бране епитет да је Бања Лука град спорта и одржавају овакве догађаје, посебно што осим спорта, здравог живота и дружења промовишу и хуманост – поручио је градоначелник.

Главни циљ трке, поред дружења тркачке заједнице и осталих суграђана, је прикупљање новца за набавку електричних инвалидских колица за два дјечака која болују од дистрофије мишића из породице Kостадиновић.

-Захваљујући организаторима, грађанима и Граду Бањој Луци ови дјечаци ће кроз пар дана добити колица, а ја могу да кажем да ће Град пронаћи начин да им додатно помогне. Сви грађани Бање Луке су једнаки и сваком новом акцијом и пројектом морамо мислити на све, као што су данас мислили органозатори – рекао је Станивуковић, те додао да се многа дјеца рађају са неким видом потешкоће и то не смије бити разлог за искљученост.

Он је поручио да је поносан што је дио овог догађаја и што су организатори поново успјели да многе важне ствари као што су спорт, здравље, укључивање свих, хуманост и дружење споје у један догађај.

Осим трке за одрасле, одржане су и дјечија трка, као и трка за особе са инвалидитетом и особе са потешкоћама у развоју.

Побједник трке „Прољећна десетка“ је Игор Митровић који је казао да је очекивао добар пласман, али не и побједу.

– Нисам очекивао прво мјесто. Kонкуренција је била јака – казао је Митровић.

Организатори трке су Бањалучка тркачка лига, Атлетски клуб инвалида „Врбас“, Атлетски клуб „Бањалука“ и Школа спорта за лица са потешкоћама у развоју „Сунце“.

Нова клупа практична и за лица са инвалидитетом 

Градоначелник Бање Луке је данас заједно са директором Друштва за управљање Пензијским резервним фондом Републике Српске, Милошем Грујићем и чланом Атлетског клуба инвалида „Врбас“ Душком Тадићем, у Парк „Младен Стојановић“ поставио посебну клупу која је и практична за особе са инвалидитетом.

-Ускоро постављамо рампе за особе са инвалидитетом у неколико школа, постављамо тактилне траке и звучну сигнализацију за слијепа и слабовида лица. Идемо и у том правцу да сајт Града прилагодимо слијепим особама, а радићемо на томе да  један од сљедећих корака буде е-Градска управа – поручио је градоначелник.

By З. И.