Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је Вуковар на позив Епархије осечкопољске и барањске и том приликом са владиком Херувимом обишао српске институције на истоку Хрватске. Градоначелник је по доласку прво присуствовао јутарњој литургији у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини. Потом је обишао Саборни храм и Српски дом у Вуковару чија је обнова финансирана средствима Владе Републике Србије, а након тога и ФК Вутекс Слога из Вуковара где је разговарао са Управом тог клуба који је такође помогнут средствима  Републике Србије.

– Драго ми је што поново имам прилику да се сретнем са владиком Херувимом и представницима српских институција и организација у Вуковару, а изузетно сам задовољан што видим да је оно што је започето пре две године, данас и завршено. Говорим о згради Српског дома, потпуно обновљеној на понос свих Срба који живе овде. Чујем речи захвалности наших сународника за обнову овог храма, које упућују председнику Вучићу, али не само за ту инвестицију у Вуковару, већ и за оне широм Хрватске, где год живе Срби – рекао је градоначелик Вучевић и осврнуо се на немиле догађаје у надомак Вуковара који су узнемирили јавност баш у време прославе највећег хришћанског празника – Ускрса.

– Мислим да је то слика која не треба ни Србима ни Хрватима. Долазим из Новог Сада где су  потпуно равноправно поред српског језика у службеној употреби још четири језика. И даље не разумем шта је проблем са ћирилицом у Вуковару, ни коме то смета. Коришћење ћириличних натписа је у складу не само са хрватским законима, него и са европским регулативама и међународним стандардима и Срби морају да имају права да употребљавају свој језик и писмо. Поносан сам што је на територији Новог Сада родна кућа Бана Јелачића и што је држава Србија финансирала пројекат којим је Хрватско национално вијеће у Србији купило и обновило његову родну кућу. Срби на овом подручју живе вековима и то мора да се уважава, првенствено ако желимо да живимо једни са другима и да се заједно боримо за бољи и квалитетнији живот- нагласио је Милош Вучевић.

Епископ осечкопољски и барањски Владика Херувим је нагласио да је свака посета из матичне земље Србије велико окрепљење и велика снага која улива наду да су Срби у Хрватској јединствени са својом матичном државом.

– Заједнички циљ нам је да негујемо културу, чувамо језик, писмо и нашу традицију, а на првом месту Српску православну цркву на овим просторима. Сложни и уједињени шаљемо поруку љубави, која треба све да нас окупља, а циљ нам је да заборавимо на нетолеранцију и да завлада преко потребна хармонија ради просперитета и бољег суживота – истакао је владика Херувим.

By З. И.