Данас је у Ветернику, у Храму Светог Симеона Мироточивог, у 13 часова, одржан Помен за пострадале Србе у агресији Хрватске војске, 01. маја 1995. Помену су, уз свештенство, чланове породица и представнике организација које гаје културу сјећања присуствовали и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, Покрајински секретар за борачку и инвалидску заштиту Милош Урошевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу и друштвене дјелатности Александар Петровић, директор Фонда за избјегла, расељена лица и Србе у региону Душко Ћутило, пуковник српске војске Веселин Шљиванчанин и многи други.

Организатор помена је предсједник РВИ Покрајине Војводине, прекаљени борац Војске Српске Крајине, Драго Ступар. Послије молитве за 283. уморених, од којих је 121. још неидентификовано, усљедио је мини програм опомене испред цркве. Гдје се поближе причало о окупацији Славоније кобног датума и поукама 26 година послије. Могло се чути много корисног и непознатог са простора јасеновачке окућниће.

Остају бол и туга, у прсима најмилијих као и свих праведника, што нико није одговарао из реда починилаца и што су тезе земјењене а један народ је мучки истрјебљен. Много је ту питања без одговора и дан дани. Истину бола и зле коби зна само ријека Сава и то по други пут у прошлом вијеку.

Присутним улива наду што су се почели битни датуми обиљежавати, уважавати и на њих се обраћати пажња са мјеста одакле једино постају видљиви и, за самореспект нације, неопходни – а то су државне институције.

Напоменимо само да је Западна Славонија у том моменту била под заштитом УН, који су благоизвољели уступити базе хрватској војсци, паравојним формацијама и полицији. За дан и по 15.000 душа је изгубило завичај, неко завичај а неко душу, Бог је свједок.

By З. И.