Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас у Петрињи, у Републици Хрватској, с министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом и председником Савета Српског националног већа Милорадом Пуповцем, поводом испоруке грађевинског материјала који је обезбедила Покрајина Војводина породицама пострадалим у земљотресу.

„Разговарали смо данас о питањима важним за развој наших односа, као и о помоћи коју ћемо упутити за реконструкцију једног објекта јавне намене у овој општини. Желимо да радимо на томе да наши укупни односи буду окренути ка будућности, а мање ка прошлости“, изјавио је председник Мировић.

На данашњем састанку саговорници су се сагласили да постоје бројне могућности за сарадњу, с акцентом на привреди, прекограничним пројектима и пројектима финансираним из фондова Европске уније.

„Хвала Републици Србији на донацији и председнику Мировићу на исказаној жељи да Покрајинска влада обнови објекат јавне намене у општини Петриња“, казао је министар Грлић Радман оценивши данашњи састанак као веома добар.

Председник Савета Српског националног већа Милорад Пуповац рекао је да је помоћ коју је упутила Република Србија за санирање последица земљотреса, у укупном износу од два милиона евра веома значајна.

„Тако ће се лакше задовољити потребе људи, а то је истовремено и знак да се у овој великој невољи показује солидарност“, нагласио је Пуповац.

Током данашње посете Републици Хрватској, у месту Беговићи, председник Мировић обишао је седам породица чија су домаћинства оштећена у земљотресу, уручивиши им уговоре за обезбеђивање грађевинског материјала.

Мировић је посетио и Храм Светог Спиридона Чудотворца у Петрињи, који је више пута рушен и чију је обнову помогла Покрајинска влада.

Посети су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Горан Каурић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

By З. И.