Данас је лијеп и сунчан дан, дан када је наш град након 15 дана изашао из блокаде и коначно функционишемо и радимо са буџетом. Казао је ово градоначелник Драшко Станивуковић, на данашњој кнференцији за новинаре поводом усвајања буџета Града.

Ово је први буџет нове администрације, који је у односу на ранији период, по први пут, једногласно усвојен.

Према његовим ријечима, са буџетом се наставља тамо гдје се стало, тако да је већ јутрос почело интензивно чишћење града, бројне припреме за Дан града, те припреме за почетак градње канализације у Карађорђевој улици.

Како је нагласио, за који дан почеће и асфалтирање и обнова појединих улица у насељу Куљани и Пријечани, санација клизишта у Мотикама, изградња вртића, градња дворане на Лаушу, те завршетак радова на мосту у Српским Топлицама, за који ће бити издвојено додатних 300.000 КМ за завршетак радова.

Планирано је да се поводом Дана града презентује преднацрт урбанистичког плана, али и преко 30 нових пројеката важних за град.

-Упркос бројним политичким изазовима, са којима се сусреће нова градска администрација, те изазовној години узрокованој пандемијом, наставићемо се борити да наш град иде напријед – нагласио је Станивуковић.

Он је најавио да ће се сутра, 16. априла у 13 часова састати Колегијум градске Скупштине, како би се заказала нова ванредна сједница о појединачним одлукама које су директно зависиле од буџета. То су углавном одлуке везане за субвенције превозницима, за комуналну потрошњу, о проширеним правима за лица обољела од ријетких болести, о грантовским средствима за бројне спортске колективе и друге значајне одлуке.

Како је истакао градоначелник сада је могуће видјети како изгледа функционисање града кад имате и кад немате буџет.

Током обраћања, он се осврнуо и на амандмане које је ноћас усвојила скупштинска већина, рекавши да су они довели до стања у којем је за редовно сервисирање и функционисање града предвиђено седам пута мање средстава него што је просјек ранијих година.

-Добили смо и амандман којим се градоначелнику одузима право реалокације средстава, па би према томе Скупштина морала засједати свакодневно јер током године имамо око 160 реалокација – навео је он, додајући да су раније реалокације често вршили начелници одјељења по потреби, али да никада за то нису питали Скупштину јер то није у складу са Законом.

-О овом амандману ћу тражити оцјену законитости и уставности, јер је у колизији са преко пет закона, и ту процедуру ћемо покренути у наредне двије седмице – нагласио је градоначелник.

Указао је на то да је скупштинска већина усвојила и амандман збирне вриједности од преко четири милиона КМ, а с друге стране новим амандманом смањила стопу пореза на непокретности чиме ће Бања Лука изгубити око четири милиона прихода.

-Порез на непокретности је најсигурни приход Града, а исплата средстава зависи од пуњења буџета. Имали су и ту једну незакониту одлуку да исплате морамо имати у року од 60 дана. Самим тим, буџет можете довести у проблеме ликвидности. А по правилу, исплате иду у складу са приливом средстава и по приоритетима, попут кредитних обавеза и плата радника – казао је Станивуковић, напомињући да су амандманима скидана средства са ставки које су претходно уговорно договорене, што може довести до више посљедица.

Поручио је да је пуно изазова, али да ће се наставити радити на томе да се повећају приходи на комуналној накнади, повећању обухвата пореских обвезника и слично.

 

By З. И.