На локацији на Малти јутрос је почела са радом локација за тестирање на присуство корона вируса, гдје ће грађани бити тестирани у својим аутомобилима.

Отварањем ове додатне локације, како је истакао градоначелник Игор Радојичић – растерећена је локација испред Поликлинике, те ће се, уједно, смањити контакти међу грађанима.

Како је истакао, у сарадњи са Домом здравља редовно се процјењује тренутна епидемиолошка ситуација која се у посљедњих неколико мјесеци више пута мијењала.

-У посљедњих десетак дана свједоци смо новог таласа епидемије и појавиле су се потребе за додатним људским, организационим и логистичким ресурсима. Са Домом здравља донијели смо одређен пакет мјера са циљем да здравствена услуга буде доступнија и бржа. Зато су у функцију стављени додатни капацитети, а од нових реорганизованих мјера остало је још само отварање додатне амбуланте за пацијенте са акутним респираторним инфекцијама у Доцу, поред ковид амбуланте – казао је Радојичић.

Директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић је истакла је да се од данас на локацији на Малти тестирају лица која дођу са упутнициом, односно да на овој локацији нису планирана комерцијална тестирања.

– Тако да ће се овдје моћи тестирати само они пацијенти које је позавала наша Хигијенско-епидемиолошка служба. Остављена је могућност за оне пацијенте којима не одговара ова локација, да могу тестирање обавити на пункту испред Поликлинике – навела је она.

Тодоровићева је рекла да поступак тестирања траје свега пет минута, те да ће током дана бити тестирано око 125 грађана.

Истакла је да је тренутно Дом здравља веома оптерећен, посебно примарна здравствена заштита, те да је било непоходно поставити један овакав пункт за тестирање.

Повећање капацитета и локација за тестирање уведене су као нове мјере подршке здравственој заштити становништва.

By З. И.