У оквиру 55. Кочићевог збора, данас је у Стричићима, на  обновљеном Кочићевом огњишту, отворена изложба посвећена великом народном трибуну и књижевнику.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић, рекао је да је идеја Градске управе да, кроз организацију Кочићевог збора, сачува идеје и идеале о којима је писао и за које се борио Петар Кочић.

„Кочићево огњиште на аутентичан начин приказује живот и дјело овог писца, те ћемо и у наредном периоду настојати да га допунимо, настојећи да ови простори живе кроз цијелу годину, а не само за вријеме народног зборовања“, нагласио је Амиџић.

Аутор изложбе Владимир Ђукановић, казао је да изложба садржи фотографије Петра Кочића и ликовне приказе јунака његових дјела, истичући да су куће на Кочићевом огњишту ове године допуњене са још 60 експонаата.

„Ту су Давид Штрбац, Лујо, Туба, затим кућа Давида Штрпца, карта Змијања према Петру Кочићу, а у витринама су изложени рукописи Петра Кочића за дјела „Мргуда“, „О Босни“, „За сељака“ и „Суданија“ , казао је је Ђукановић.

Комплекс Кочићевог огњишта садржи шест објеката и то родну кућу Петра Кочића, дводијелну динарску планинску кућу брвнару, зградицу, мљечар као и два помоћна објекта.

Поводом Кочићевог збора, на споменику у Стричићима положени су вијенци и одата почаст погинулим борцима Одбрамбено отаџбинског рата. У име Организационог одбора ове манифестације вијенац је положио замјеник градоначелника Срђан Амиџић. Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министар просвјете и кулутре Наталија Тривић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, предсједник Борачке организације РС Миломир Савичић и други.

 

Извор: Град Бања Лука

 

 

By З. И.