Двадесета манифестација завичајни збор и косидба у Буковцу надомак Новог Сада одржана је симболично на дан двадесети јун 2020. који је уједно и Светски дан избеглица. Манифестацију традиционално организује Завичајно удружење „Мањача” и Савез крајишких удружења уз подршку Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине.

Као и увек, организација је била одлична, смер кретања кроз Буковац до брда Селиште видно обележен а околина уредно покошена. Иако је киша накратко запретила, спектакл није изостао. Уз спортски вишебој и кратко обраћање организатора, приређен је културно-уметнички програм где су наступили етно појац Хаџи Никола Мијовић, гуслар Витомир Вулин, Етно група Храм из Сремске Митровице којој је ово први наступ на манифестацијама, гајдаш и диплар Милан Вашалић, фолклораши из Буковца и многи други.

Централни део је сама косидба од 17 сати где су се најпре опробале даме и деца, а затим искусни косци којих је било из Новог Сада и околине, централне Србије и наравно Крајишника, победника разних култних кошевина. Фонд награда је богат, али очување духа и традиције јачи су од било каквих наградних изазова.

Након такмичења које траје око десет минута, и публика је добила прилику да се опроба са косом за шта је владало велико интересовање. Затим се певало и наздрављало док на откосима није постављен ручак. Један од косаца се није придружио јер пости, па молимо организаторе да и то узму у обзир.

Дирнула нас је прича 66-годишњег Ђура Керкеза који је избегао из Скакаваца под Гламочем. Показује нам косу из 1977. која је три године висила на шљиви док се отац и он нису вратили на родно тло. Сада је ту, у његовим рукама а коса је за такмичаре права светиња.

Мали посетиоци су могли да јашу понија а сви остали да се провозају кочијама одгајивача Цвјетићанин из Петроварадина. Манифестација је имала хуманитарни карактер јер се прикупљао новац за лечење мале Лане убацивањем прилога или слањем поруке 808 на број 3030.

By З. И.