Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије саопштило је да је до данас у седам здравствених установа постављено првих десет од укупно 100 контејнера за потребе тријаже и ургентног збрињавања пацијената потенцијално оболелих од СOVID-19, који су набављени средствима Европске уније.

Поменути контејнери су постављени у Клиничком центру Србије, клиничко-болничким центрима „Бежанијска коса“, „Звездара“, и „Земун“, Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“, Институту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“ и Заводу за биоциде и медицинску екологију.

Ови контејнери, од којих је сваки опремљен креветом за преглед, столом са две столице, бесконтактним термометром, мањим контејнерима за медицински и инфективни отпад и кантом за отпатке, важан су сегмент у укупној борби са пандемијом и фактор превенције јер омогућавају спречавање уласка потенцијално заражених особа у здравствене установе.

Набавка и монтажа ових контејнера, у вредности од 590.000 евра, део су пакета помоћи ЕУ од 4,9 милиона евра, који су 3. априла ове године потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф УНОПС-а у Србији Микела Телатин.

Ова донација намењена је за набавку неопходне медицинске опреме – респиратора, лабораторијске опреме и тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, који ће у Србију стизати током априла и маја.

Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, истакла је да спремност нашег здравственог система да се носи са изазовом ширења вируса зависи, пре свега, од тога колико смо успели да заштитимо болнице, докторе и медицинске раднике који су посвећени очувању нашег здравља.

Отуда је њихова заштита од кључног значаја за успех наше борбе против коронавируса. Захвална сам ЕУ на подршци, будући да смо обезбедили набавку више од 100 контејнера за тријажу пацијената и допринели томе да се смањи ризик од ширења инфекције и ојача способност нашег система за одговор на овај изазов, навела је министарка.

Европска унија је 8. априла 2020. године објавила свој „глобални одговор“ за борбу против COVID-19 широм света, чија вредност је 15,6 милијарди евра.

Иницијaлна подршка од 93 милиона евра издвојена за Србију намењена је за смањивање здравствених, економских и друштвених последица пандемије коронавируса.

Према проценама потребама, које врше Министарство здравља и Светска здравствена организација, преостали контејнери, као и друга медицинска опрема, биће распоређени по здравственим установама у Србији.

Фабрици је оценио да ефикасна тријажа представља кључни фактор у спречавању ширења коронавируса, и додао да здравствени радници, који се налазе у првим редовима у овој борби, морају бити заштићени како би могли да помогну свима нама.

Он је нагласио да ће им ова донација омогућити да се са овом кризом боре уз мање излагање ризику, при чему је подсетио на то да од почетка кризе изазване коронавирусом није прошао скоро ни један дан а да ЕУ није допремила или купила кључну медицинску опрему за здравствене установе или угрожене заједнице.

Поносан сам на хитну подршку коју пружамо Србији захваљујући пакету помоћи за реаговање у кризним ситуацијама од 15 милиона евра. Баш као и у ранијим тешким тренуцима, ЕУ наставља да стоји уз Србију. Овај вирус не познаје границе и само заједно можемо поразити нашег заједничког непријатеља, поручио је Фабрици.

Набавку контејнера спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, која је на глобалном плану услед пандемије покренула механизам хитних набавки.

By З. И.