Градоначелник Бања Луке, Игор Радојичић изразио је данас подршку и захвалност свим медицинским радницима, који су успјешно одговорили на епидемиолошку ситуацију у вези са корона вирусом.
-У протекле три седмице Дом здравља и читав здравствени систем је показао да је успјешно одговорио овом изазову, да су изнијели овај први удар и да смо већ ушли у уходани режим рада – – истакао је Радојичић приликом данашње посјете Дому здравља.

Према његовим ријечима, мјерама превенције и функционисања, Дом здравља учинио је веома много да се спријечи ширење заразе.

-Благовременим реаговањем и радом ових људи урађено је много да не преоптеретимо сљедеће степенице здравственог система, да не дођемо до интензивне његе, да не дођемо до респиратора, или неке друге врсте проблема. Зато је важна ова прва степеница за спречавање ширења заразе, а то је Дом здравља – казао је Радојичић.

Он је навео да је Дом здравља са својим службама на првој линији контакта и цијелог процеса спречавања заразних болести.

-Сви они из Бање Луке код којих је потврђено присуство вируса су на онај или овај начин прошли кроз Дом здравља, као и хиљаде суграђана који су имали контакте са зараженим лицима – рекао је он.

Kако је појаснио, Дом здравља, након што се утврди за лице да је позитивно на вирус, има обавезу провјеравања свих првих контаката, што наравно много зависи од сарадње лица за које су утврди да је обољело.

-Дакле, Дом здравља анкетира све те људе, даје медицинске сугестије, јер овдје долазе и лица која долазе из других земаља и на граници добију рјешења да се јаве у своју локалну здравствену установу. Такође, раде и дезинфекцију преко Хигијенско-епидемиолошке службе, организовани су посебни и људски и просторни капацитети за ову ситуацију – објаснио је Радојичић и додао да се уз овај фокус рада, одвија и минимални процес редовног посла у амбулантама породичне медицине.

Директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић истакла је да имају довољно опреме и људства, те да се ради прерасподјела смјена јер је циљ да се спријечи ширење болести и да се не оптерећује Kлинички центар.
-У Хигијенско-епидемиолошкој служби се ради 24 часа, тако да су све колеге добиле распоред да раде у тој служби као испомоћ. У тој служби, ради око 60 медицинских радника, јављају се на телефон и дају грађанима потребне упуте – рекла је она.

By З. И.