Нема разлога за узнемиреност или панику грађана послије потврде да су у Бањој Луци идентификована два случаја заразе вирусом корона, a градске и републичке институције предузимају све потребне мјере како би се избјегло ширење болести, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Послије данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, Радојичић је указао да до понедјељка, 9. марта, неће бити наставе у Основној школи „Бранко Ћопић“, пошто је један од обољелих – ученик ове школе.

-Јутрос је обављена дезинфекција школских просторија, те оних објеката за које је процијењено да постоје први контакти односно онај први круг у којем се кретало двоје обољелих. Данас се обављају и превентивни прегледи цијелог разреда и ту активност носи Дом здравља – нагласио је Радојичић.

Он је указао да је Градски штаб за ванредне ситуације 26. фебруара одржао прву сједницу и увео дневно праћење епидемиолошке ситуације у граду због могућности да се из земаља региона у којима су забиљежени случајеви вируса корона зараза пренесе на територију Републике Српске.

Данас почиње и појачана кампања информисања јавности, одштампани су и дистрибуирани плакати свим школама, вртићима, амбулантама, тржним центрима и другим јавним објектима како би јавност била информисана о поступању у овој ситуацији.

Градоначелник Радојичић је поручио да се то примарно односи на појачавање хигијенских мјера, те да ће и надлежни градски органи имати јаче котроле над хигијенским стањем на свим мјестима јавног окупљања и у јавном превозу.

Препорука је да старија и лица са хроничним обољењима треба да смање кретање и избјегавају јавна окупљања јер су ризична групација.

Такође, препорука је да суграђани без симптома и без позива не долазе у амбуланте на тестирања.

Како је рекао, Штаб је процијенио да тренутно нема разлога да се јавне активности и догађаји отказују или помјерају, јер је ријеч о једној породици и превентивним мјерама у једној школи.

-Штаб ће наставити са засједањем и пратићемо стање и цијенити да ли постоји потреба за налагањем неких других мјера – навео је Радојичић, који је позвао медије да преносе само информације које добију од надлежних здравствених установа и градских и републичких институција.

Директор Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић каже да су апсолутно спремни за ову ситуацију, те позвала суграђане да слушају упутства здравствених радника и да не подлијежу паници за коју у овом часу нема мјеста.

-Опрез је неопходан, али паника никако није пожељна – истакла је она.

Према њеним ријечима, најбоље је да грађани контакт са својим породичним љекаром остваре телефонским путем, те да само они са угроженим стањем дођу у амбуланту.

-Данас до 11.45 часова укупно је прегледано и узети су узорци за 35 особа, од којих је 23 ученика и 12 наставника ОШ „Бранко Ћопић“. Током дана очекујемо преглед за још један мањи број ученика – казала је др Тодоровић.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић казао је да ће резултати свих ових тестова бити познати вечерас касно или сутра ујутро.

Ради се најмодренијом технологијом са тестовима које ми можемо да урадимо у овом тренутку. На основу резултата, орјентисаћемо се за све остале мјере. Не очекујемо да та дјеца буду позитивна али смо приступили са опрезом – казао је он.

Сви ученици одјељења које похађа ученик са позитивним налазом на корона вирус биће под надзором у наредних 14 дана, односно у кућној излоцији.

Молимо родитеље и дјецу да не нарушавају изолациони период напуштањем домова. Јако је битна дисциплина у овом периоду – додао је Зељковић и још једном поновио да нема мјеста паници и да два заражена вирусом, која се добро осјећају и без симптома су, не представља епидемиј

By З. И.