Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас у Бањалуци свечаности поводом прославе Дана Републике Српске под слоганом „За сва времена“.
Обележавање 9. јануара почело је светом архијерејском литургијом у Храму Христа спаситеља коју је служио патријарх српски Иринеј, а широм Српске положени су венци на спомен-плоче бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату. Обележавању су присуствовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Централна манифестација Дана Републике – свечани дефиле на бањалучком Тргу Крајине у присуству више хиљада грађана одржан је четврту годину заредом, а главном улицом продефиловало је 2400 припадника полиције у ешелонима и цивилног сектора.

Честитајући Дан Републике, Додик је грађанима Српске поручио да је најтежи период, када се Република Српска борила за свој статус, иза њих, као и да данас има много разлога за понос и за даље јачање институција и економије Српске. Он је изразио наду да ће предстојећи период обележити мир и сарадња на свим нивоима.

Свечаној академији у дворани „Борик“, осим званичника Српске, присуствовали су и министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Поводом 9. јануара – Дана Републике, председница Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је заслужне институције и појединце.

Пре 28 година, у Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.
Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије

By З. И.