Првог дана нове године, градоначелник Игор Радојичић даривао је прву бањалучку бебу златником и новчаним износом. Ове године то је Ангелина Симовић која се родила два минута иза поноћи, дугачка 52 цм и тешка 3.580 грама.

-Ангелина је трећа беба у својој породици, што је такође добар знак за ову годину. Свим новорођеним становницима нашег града, али и другој дјеци, желимо да имају срећно дјетињство, да одрастају у уређеном граду и доброј Републици, да живе овдје, да обиђу свијет и виде све оно што је добро и да се увијек враћају свом граду – казао је Радојичић.

Говорећи о демографској политици, казао је да већ три године Град суфинансира све валидне поднесене захтјеве за вантјелесну оплодњу.

-Размишљамо о томе да те услове учинимо још флексибилнијим како би још више људи могло да конкурише за средства. То је само дио за демографску политику, а за родитеље и њихову дјецу важно је и то што повећавамо смјештајне капацитете у предшколским установама и у овој години имамо план да добијемо укупно 600 нових мјеста у вртићима – закључио је градоначелник Радојичић.

Директор Универзитетског клиничког центра Бања Лука, Владо Ђајић, изјавио је да је веома значајна традиција даривања рођених беба.

-Овај чин нема само материјалну, него и сваку другу вриједност за родитеље да схвате да имају подршку и Града и Републике – навео је он.

Дежурни љекар др Владимир Перендија истакао је да је у новогодишњој ноћи било пет  порода, рођене су четири дјевојчице и један дјечак.

Срећну мајку Сању Симовић и малу Ангелину даривали су и представници Комерцијалне банке.

Мајка Сања захвалила је свима на урученим даровима, те особљу у Клиничком центру, истакавши да се добро осјећа.

Извор: Град Бања Лука

By З. И.