Синоћ је у Српском народном позоришту у Новом Саду у организацији удружења „Отаџбински покрет- док живе Крајишници, живеће и Крајина“ , премијерно приказан документарни филм о др Јовану Рашковићу и Србима у Крајини и Хрватској под називом „Међ јавом међ сном“ .
Реализација документарца о значају очувања српске културе, традиције, завичајних вредности као и великих личности које не смеју пасти у заборав, трајала је две године.
Том приликом у присуству Владике бачког Иринеја, бројних чланова завичајних удржења, истакнутих новинара и академика, председник удружења „Отаџбински покрет- док живе Карјишници, живеће и Крајина“ Драгомир Лалић уручио је повеље и плакете најзаслужнијма за допринос у очувању материјалне и нематеријалне културне баштне Срба из Крајине и Хрватске.
Примајући плакету у име председника Покрајинске владе, за допринос у реализацији филма, подсекретар у скеретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Небојша Војновић, истакао је да је у сржи нашег културног идентитета дубоко урезан допринос који су поједине снажне личности пружиле у историјски преломним временима.
„Једна од таквих фигура је свакако и др Јован Рашковић који је на темељу слободарског духа, увек верно изражавао политичку вољу нашег народа и тиме заслужио да се изнова присетимо његових порука као неисцрпног извора искреног родољубља“ , поручио је Војновић.
Он је такође подсетио да је Покрајинска влада у протекле четири године у свој програм рада уградила стабилне механизме сарадње са удржењима која негују традицију, културу и обичаје српског народа.
„Посебну улогу у томе имају удуржења „Отаџбински покрет- док живе Крајишници живеће и Карјина“ и Српско друштво „ др Јован Рашковић“ из Новог Сада који су својим преданим радом допринели да овај документарни филм углед светлост дана и буде представљен јавности и грађанима Новог Сада“, рекао је Војновић.
Плакете и повеље уручене су и академику Драгану Шкорићу, новинару Милану Ливади, а наканадно ће их примити и Душан Бајатовић, проф. Др Драган Павловић, затим скеретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

By З. И.