Данас је у Врбасу, у част традицији певања уз гусле као нематеријалном културном наслеђу Србије, откривен Споменик српским гуслама. Рад вајара Љубисава М. Срдановића подигнут је уз подршку Покрајинске владе, а убудуће ће красити плато испред Храма Вазнесења Христовог у центру града.
Откривајући споменик, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да је Споменик српским гуслама посвећен свима који су вековима у наше колективно сећање урезивали најсветлије узоре и бодрили српски народ да истраје чак и када се то чинило немогућим.


„Споменик Српским гуслама јесте споменик нашем вишевековном трајању, традицији, страдању и херојству, као и нашој целокупној историји које без гусала у нашем памћењу не би ни било“, рекао је Бјелић истакавши да су гусле за српски народ много више од инструмента.
„Оне су дух и снага нашег народа, и изузетна ми је част јер присуствујем тренутку када је српски гуслар добио свој споменик“, поручио је ресорни секретар Огњен Бјелић.
„Локална самоуправа Врбаса наставиће да подржава културно-уметничка друштва – гусларска удружења, како не бисмо дозволили прошлости да оде у заборав, а садашњости дали печат који су нам оставили наши преци“, истакао је председник Општине Врбас Милан Глушац и захвалио свима који су помогли у подизању споменика.


Свечаност откривања споменика пратила је беседа акдемика Матије Бећковића.
Певање уз гусле, као део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа човечанства 30. новембра прошле године на предлог Општине Врбас, Гусларског друштва „Вук Мандушић“ и Савеза гуслара Србије.
Данас у 18.00 часова, у организацији ГД „Вук Мандушић“ биће одржано гусларско вече, а уз гусларе из овог друштва учествоваће и чланови ГД „Његош“ из Ловћенца, Хор „Бачки певачи“, песник Благоје Баковић и аутор споменика Љубисав М. Срдановић.

By З. И.