Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез разговарао је  данас у Бањалуци са министарком породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске Соњом Давидовић о реализацији заједничких пројеката, а договорена је и директна подршка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину развоју спорта Републике Српске у виду донације три мултифункционална спортска терена. Сарадња ће бити настављена и када је реч о организовању заједничких спортских догађаја.

Покрајински секретар Батез је истакао да је школски спорт један од приоритета Стратегије развоја спорта у Војводини и Републици Српској и да ће Покрајински секретаријат пружити директну подршку Српској у том смислу.

„Донираћемо три мултифункционална спортска терена Републици Српској, а Министарство породице, омладине и спорта одредиће општине којима ћемо поклонити ове терене“, истакао је Батез нагласивши да је изградња спортске инфраструктуре веома важна за развој спорта уопште.

„Договорена је и организација једног заједничког семинара намењеног младим људима којим желимо да унапредимо њихове капацитете када је реч о писању пројеката у ЕУ формату, а у чему Фонд за европске послове АП Војводине може пружити значајну помоћ систему спорта и омладине Републике Српске”, додао је Батез.

Министарка Давидовић истакла је да је на састанку договорен наставак традиције одржавања „Турнира Присаједињења“ на којем су прошле године учествовали кадети из Републике Српске у кошарци, одбојци и рукомету.

„И ове године ћемо бити гости у Војводини, а наредне године ће Република Српска бити домаћин једног овако значајног догађаја који окупља више стотина деце“, истакла је Давидовићева.

Она је додала да је разговарано и о пројектима прекограничне сарадње, где би акценат био стављен на подстицање сарадње младих из Српске и Војводине и аплицирања према фондовима ЕУ са заједничким пројектима. Давидовићева се захвалила на подршци покрајинском секретару Владимиру Батезу и нагласила да је изузетно важна подршка коју пружа развоју спорта у Републици Српској.

Досадашња одлична сарадња Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Министарства породице, омладине и спорта РС наставиће се и убудуће, кроз реализацију заједничких спортских пројеката. Продубљивање спортске сарадње изузетно је значајно и када се има у виду чињеница да многе репрезентације Републике Србије имају окосницу у играчима који су поникли управо у Републици Српској.

By З. И.