Пети фестивал фоклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БИХ, одржан је 17. новембра 2018. у Великој сали Српског народног позоришта у Новом Саду. Фестивал традиционално организују Савез Срба из региона и Завичајно удружење „Сава Мркаљ”.

Фестивалу су присуствовали и присутне поздравили: у име организатора Зорица Влаинић, помоћник градоначелика Александар Петровић, директор представништва Републике Српске у Београду Млађан Цицовић као и директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима Душко Ћутило.

Присуствовао је и народни посланик Миодрад Линта који је и председник Одбора за дијаспору у Скупштини Србије, др Милан Мицић, као и црквени оци – изасланици владике бачког Иринеја, и многи други.

Химну „Боже правде” и „Востани Сербије” су заједнички извели хорови ОШ „Милош Црњански” и ОШ „Никола Тесла” из Новог Сада. Близу 200 дечјих гласова је на најлепши начин украсило почетак ове манифестације.

Наступили су КУД „Пискавица” из истоименог места крај Бањалуке, УД „Марко Орешковић” из Бачког Грачаца, ФУ„Велико коло” из Ветерника, КУД „Свети Сава” из Каћа, СКЦ „Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе, КУД „Дурмитор” из Куле, КУД „Српски вез” из Куманова и АНИ СКД „Просвјета” из Вуковара. Програм је водио легендарни Миливоје Бештић.

Организатори захваљују на помоћи Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама, Управи за културу Града Новог Сада, Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије као и Српском народном позоришту.

 

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;

By З. И.