Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетио је данас општину Бискупија у Шибенско-книнској жупанији у Хрватској, где се састао са начелником општине Миланом Ђурђевићем и дожупаницом Ањом Шимпаргом.

На састанку у просторијама Удружења „Жене косовске долине“ разматране су могућности интензивирања међурегионалне сарадње општине Бискупија и Покрајинске владе како би се дефинисали кораци у подршци, пре свега, српским породицама са децом на том подручју.

Састанку су присуствовали и председница Удружења „Жене косовске долине“ Радмила Дрезга, председница Клуба „Далматинско Косово“ Драгана Петровић и протонамесник Станко Антић.

Током састанка са руководством општине и представницима српских удружења закључено је да су деца која похађају школу на том подручју ускраћена за упознавање са српском културом, историјом и традицијом јер немају прилику за усвајање тих знања у редовном школовању јер у наставном програму не постоји предмет који би се бавио српском културом или историјом.

Представници удружења навели су да имају у припреми програме помоћу којих би проширили наставно деловање и едукацију из српске културе и историје. Тренутно у Школи српске културе, једној од активности Клуба „Далматинско Косово“, наставу похађају 22 детета из осам села са подручја општине Бискупија. Часови се одржавају једном седмично, а на њима се деца упознају са српском културом и историјим путем филмова и презентација.

„Потребно је покренути више оваквих иницијатива изван институционалног деловања како би рад са српском децом био примењен у свим деловима Хрватске, где год постоји иједно српско дете и свештеник који би могао да држи наставу“, поручио је Бјелић. Он је нагласио да ће Покрајинска влада увек бити отворена за сваки вид подршке како би се помогло у покретању низа активности које ће допринети очувању и опстанку српске породице на Далматинском Косову.

Током боравка у Шибенско-книнској жупанији секретар Бјелић посетио је, заједно са сарадницима и представницима Удружења „Жене косовске долине“, манастир Драговић, а затим и Школу српске културе „Далматинско Косово“, где је присуствовао недељном часу историје и културе.

By З. И.