Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић састао се у Бањалуци, током дводневне посете, са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом се сагласио да је, у светлу укупно добрих политичких односа Србије и Српске, у протеклом периоду учињен корак напред у конкретизовању сарадње АП Војводине и Српске у бројним областима, те да постоји простор да се она додатно унапреди.
Милићевић и Цвијановићева су оценили да су Протоколом о сарадњи, који су АП Војводина и Српска потписале пре две године у Новом Саду, отворена врата за динамичнију привредну размену и јачање сарадње у областима здравства, образовања, културе и научних истраживања.
Потпредседник Милићевић и председница Цвијановић сагласили су се да је заједнички наступ на сајмовима, који је данас конкретизован споразумом о сарадњи, формула за успех, те да ће додатно допринети презентовању привредних и туристичких потенцијала АП Војводине и Српске.
Председница Цвијановић је истакла да подршка коју Србија пружа Српској никада није била већа, те да је видљива у свакодневном животу грађана Српске.
Милићевић је нагласио да снажним политичким односима Србије и Српске, АП Војводина даје свој допринос кроз бројне активности.
„Ти политички односи су на највишем нивоу и стварају простор да можемо да реализујемо и овакве пројекте као што је заједнички наступ на сајмовима“, нагласио је Милићевић и додао да је договорена даља конкретизација сарадње у областима образовања, културе и спорта.
Током боравка делегације АП Војводине у Бањалуци потписан је Споразум о заједничким наступима Покрајинске владе и Владе Српске на водећим међународним инвестиционим сајамским манифестацијама, с циљем да се на тржишту што успешније представе привредни и туристички потенцијали АП Војводине и Српске.
Документ су у Влади Српске, у присуству потпредседника Покрајинске владе Ђорђа Милићевића, потписали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.
Милићевић је још додао да се током 2020. године очекује прво обједињено представљање потенцијала АП Војводине и Српске на великим инвестиционим сајмовима.
Министар Петричић је казао да је искуство АП Војводине са учешћем на сајмовима било корисно за Српску у припреми њених наступа на сајмовима и у привлачењу потенцијалних инвестиција. Он је додао да ће ускоро бити формирани тимови који ће радити на припреми предстојећих заједничких наступа.

By З. И.