Предсједник Скупштне града Бања Лука, Зоран Талић данас је примио чланице Хуманитарног удружења жена „Дуга“, те је подржао њихов рад као најстарије и најактивније хуманитарне организације.

-Удружење које баштини знање, традицију, обичаје и вјештине те их преносе с кољена на кољено у будућност, удружења као што су „Дуга“ заслужују посебну пажњу и статус у граду. Удружење попут „Дуге“ је најбољи амбасадор једног града и друштва из којег долази. Кроз културу и традицију упознају свијет са нашим крајевима. Змијањски вез који чувају и баштине, предивна је традиција настала из велике љубави и налази се на УНЕСКО листи. Од мене ће увијек имати подршку, зато смо и размјенили идеје како да допринесемо њиховом развоју – рекао је Талић.

Мирјана Стојановић Тривановић из удружења „Дуга“ казала је након пријема да је захвална предсједнику Скупштине Града на подршци.

-Разговарали смо о доста корисних тема када је наше удружење у питању, као што су пројекти и стратегија развоја нашег удружења за будући период. Наше удружење броји око 70 чланица које вриједно праве радове са Змијањским везом и идеја нам је дa још више пласирамо наше производе у регион и Европу – рекла је Стојановић Тривановић.

Змијањски вез је специфична техника коју су практиковале жене у Змијању код Бање Луке. Традиционални вез се користи за украшавање женске одјеће и домаћинства и један је од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са наших простора, а 2014. године уврштен је на УНЕСКО репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства. Ручни рад чланица „Дуга“ одавно је прешао границе региона, те су излагале у Бечу, Лондону, Њемачкој, Јапану.

By З. И.