Дан европске сарадње обиљежен је данас у Бањој Луци, током којег су присутни у Каменој кући тврђаве Кастел имали прилику да се упознају са Интерег програмом прекограничне сарадње, резултатима и искуствима финансираних пројеката, као и о умрежавању потенцијалних корисника овог програма.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао овом догађају, казао је да би Бања Лука жељела да има више програма сарадње са Европском унијом.

-Нажалост, БиХ, а тиме и наш град, још нема доступност многобројним програмима, пројектима и фондовима ЕУ због статуса земље. Још немамо ни статус кандидата, па самим тим нам и сви ти програми нису ни доступни – казао је Радојичић.

Он је нагласио да је Град Бања Лука прије неколико година управо на Кастелу имао реализацију пројекта са ЕУ, односно реконструкцију дијела тврђаве.

-Сада имамо неколико ситнијих пројеката, укључујући и један из програма Интерег на заштити културног насљеђа. Неки од фондова се тек отварају и постоје јавни позиви и надам се да ће тога бити више у наредном периоду – закључио је Радојичић.

Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ у сарадњи са Министарством регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске и уз подршку Канцеларије за европске интеграције Црне Горе, организовала је данас обиљежавање Дана европске сарадње 2019. у Босни и Херцеговини у оквиру Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-БиХ-Црна Гора 2014-2020.

Овај дан посвећен је промоцији територијалне сарадње широм Европе. Овогодишњи мото Дана европске сарадње „Европа си ти“ наглашава улогу грађана и локалне заједнице у ЕУ, као и користи које им уједињена Европа пружа.

Зара Халиловић, помоћница директорице Дирекције за европске интеграције БиХ, у име организатора, рекла је да данас све подсјећају на важност грађана и локалних заједница у програмима територијалне сарадње и уопште на сарадњу на којој почива ЕУ.

  • Без те сарадње Европска унија не би била у могућности да буде то што јесте, али исто тако и ми без овог програма не би могли да обиљежавамо овај Дан териоторијалне сарадње у БиХ односно конкретно у Бањалуци – рекла је она.

Она је рекла да су сви учесници у програмима далеко испред БиХ већ у Европској унији и и додала да су директни учесници у програмима локалне заједнице и цивилно друштво, поред  регионалних власти или централних нивоа власти.

„Ради се о највећим средствима грантова које добивамо, захваљујући том што је Хрватска земља чланица и то је негдје око 50 милиона евра на укупном нивоу програма. Ускоро ћемо затворити други позив и одлучити  о додјели грант средстава негдје око 22 милиона евра за оне који су били успјешни у реализацији животних потреба на локалном нивоу“, рекла је Халиловићева.

By З. И.