У дрворедима широм града ове јесени биће засађено 700 нових стабала, у настајању да се обољело дрвеће, које представља опасност за пролазнике, замијени са новим, здравим стаблима.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истиче да ће садња почети идућег мјесеца, а врсте садница ће зависити од локација и услова на терену. Билчар напомиње да ће се, за разлику од ранијих година, настојати да буду засађене одраслије саднице.

-Садиће се углавном платани, липе, кестен, јавор, јасен, граб и храст, односно врсте које добро подносе градске услове. Истовремено, настојаћемо да град обогатимо са другим врстама дрвећа попут гинка билобе, тулипановца, целтиса и америчког јасена – наглашава Билчар.

Осим јесење садње у наредном период биће појачане и превентивне активности у градским дрворедима, што се, прије свега, односи на уклањање обољелих и дотрајалих стабала.

Билчар подсјећа да је ранија студија здравственог стања градских дрвореда, у оквиру које је испитано стање близу 4.000 стабала у 28 улица, показала да би требало уклонити 614 обољелих стабала, јер су окарактерисана као потенцијално опасна по безбједност.

-Стабла, која ће бити уклоњена, биће замјењена са новим садницама, уз уградњу система за наводњавање. Такође, планирано је да на њихово мјесто буду сађене одраслије саднице већих димензија како би се што прије уклопила у постројеће дрвореде – закључује Билчар.

By З. И.