Привредна комора Војводине (ПКВ), као партнер 18. Међународног пољопривредног сајма „ИНТЕРАГРО2019“ у Бијељини, Република Српска, чији је организатор АД  „Град“ Бијељина, и ове године са привредницима из АП Војводине од 20. до 22. септембра 2019. године представља војвођанску привреду.

На Сајму се окупило више од 150 излагача, а на штанду ПКВ представљају се производња прехрамбених производа „Мента“, Чока; Задружни савез Војводине; Туристичка организација Војводине; испред Женске руралне мреже Војводине Клуб жена „Вредне руке“, Српски Итебеј, УГ „Подунав“ из Бачког Моноштора, „Удахни живот“ из Станишића; производња уља и масти „Ecovital  P.Z.T.R“, Бикић до; узгој свиња „Биоесен“ из Куле; прерада чаја и кафе „Macval tea“ из Новог Сада; остала прерада и конзервирање воћа и поврћа „Џемара“ из Крупња; АД „Алева“ из Новог Кнежевца; Инфо Тим Логистика из Новог Сада; „Кикиндски млин“ АД из Кикинде; прерада млека и производња сирева ПГ Радишић – ФАРМЕР из Чуруга; производња млинских производа „Mitsides Point“ из Сремске Митровице.

Сајам је свечано отворио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, а присутнима се обратио и председник ПКВ Бошко Вучуревић и истакао да је наступ ПКВ на сајму „ИНТЕРАГРО 2019“ једна од заједничких активности предвиђених Споразумом о сарадњи, који су 2017. године потписале ПКВ и Привредна комора Републике Српске. 

„Сигуран сам да ће овај Сајам бити успешан и да ћемо, у наредном периоду, наше регионалне и међукоморске односе још више унапредити и интензирвирати. Морам истаћи да смо само у току ове године заједно са колегама из Привредне коморе Републике Српске, али и уз значајно учешће Покрајинске владе и Владе Републике Српске, организовали неколико Пословних форума и манифестација са којих су покренуте веома значајне привредне иницијативе“, рекао је Вучуревић. Додао је да учешће на оваквим сајамским манифестацијама има за циљ да допринесе јачању привредне сарадње и то кроз умрежавање привредника.

„На тај начин, заједно стварамо амбијент у којем привредници излагачи, као и посетиоци сајма, могу брже успоставити контакте са потенцијалним партнерима из земље и региона“, нагласио је Вучуревић.

У периоду јануар-јул 2019. године, извоз Републике Србије у БиХ, износио је скоро 765 милиона евра, што је 3,8 одсто више у поређењу са истим периодом претходне године, док је на увозној страни остварено скоро 340 милиона евра, што представља повећање од 9,8 одсто у односу на исти период прошле године. Укупна размена, за првих седам месеци текуће године износи 1,1 милијарди евра, што представља повећање од 5,6 одсто у односу на реализовану размену у првих седам месеци 2018. године.

Председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је данас да је сарадња Привредне коморе Републике Српске са ПКВ, у последње време, на изузетно високом је нивоу.

„То је последица и потписаног Споразума о сарадњи, али и конкретизације свих наших активности и договора и доследности спровођења, учествовања на свим важним дешавањима, окупљањима привредника, креирања одређених активности, које су у функцији и интересу привредника. Све то даје одређене резултате, а данашњи сајам у Бијељини је резултат добре међукоморске сарадње и оног што коморе раде, осмисле, повезују, увезују, организују и делују, односно, једноставно речено, у пуном капацитету у интересу привреде“, рекао је председник Ђурић.

Ивана Поповић, оснивач и идејни творац бренда „Џемара“, као један од излагача на штанду ПКВ истакла је значај појављивања на сајму „ИНТЕРАГРО2019“.

„Желела бих да се захвалим ПКВ што нам је указала част да се појавимо овде. Ми се налазимо релативно близу границе са БиХ и добили смо до сада неколико понуда за маркете да уђемо у мање ланце овде, тако да је мени изузетно значајно да видим како реагује локално тржиште, како на укусе, тако и на цене“, рекла је Ивана Поповић.

Зденка Митић, секретар УГ „Поунав“ из Бачког Моноштора истакла је да је ово први пут да се представљају на неком од сајмова у Републици Српској, односно у БиХ.

„Интересантно је што се представљамо овде, јер смо у суштини релативно близу. Оно што ми нудимо и што можемо да представимо гостима, туристима који долазе код нас, то је заиста интересантно и људима који живе овде. Наша прича се базира на комбинацији културног наслеђа људи који живе у Бачком Моноштору и природних лепота Специјалног резервата природе Горње Подунавље, односно УНЕСКО резервата биосфера Бачко Подунавље“, рекла је Зденка Митић.

Према речима организатора, Сајам пољопривреде у Бијељини се сврстава у групу најзначајнијих сајамских манифестација пољопривредног карактера у Босни и Херцеговини. Захваљујући традицији дугој 18 година, овај сајам је стекао репутацију места на којем се окупљају успешне компаније, институције, удружења и појединци из области агробизниса.

 

By З. И.