Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, обраћајући се вечерас на новосадском Тргу слободе уочи концерта „У загрљају завичаја“ у оквиру већ традиционалних „Дана Српске у Србији“, поручио је да и ова радосна манифестација, као и окупљања на обележавању најтужнијих догађаја из наше новије историје – потврђују нераскидиво духовно и национално јединство.

„Јер, и када стицајем историјских околности живимо у различитим државама, баштинимо исте корене и вредности. И као људи и као народ не можемо ни да постојимо ни да трајемо, ако наше јединство не чувамо. И зато  се подршка Покрајинске владе Републици Српској и завичајним удружењима која окупљају људе из прекодринских крајева односи на све области, од привреде, преко здравства, до културе и информисања“, изјавио је Милићевић.

Милићевић је нагласио да ће подршка убудуће бити све већа.

„Не зато што неко од нас то тражи, већ зато што нам тако налажу наша осећања и срца. И зато што је Србија, а тиме и Војводина, све јача и стабилнија и може све више да помаже свом народу, ма где он живео“, нагласио је Милићевић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска има значајне бенефите од манифестације „Дани Српске у Србији“, јер је то прилика, како је рекао, да се афирмишу њени привредни потенцијали, као и културни идентитет.

„Ово је изузетно значајан догађај за Републику Српску. Показујемо читавом свету да немамо шта да кријемо, да имамо легалне и транспарентне, на закону засноване односе, на споразуму Србије и Српске о специјалним паралелним везама“, нагласио је Вишковић и додао да се нада да ће ове манифестације постати традиција коју ће неговати и будућа поколења.

Вечерашњи концерт на Тргу слободе у Новом Саду организовали су Представништво Републике Српске у Србији и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада.

Наступили су КУД “Соња Маринковић“ из Новог Сада, КУД “Веселин Маслеша“ из Бањалуке, ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ из Грачанице и етно група “Ива“.

Учеснике и госте концерта поздравили су и директор Фонда за пружање помоћи избегли, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило и члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић.

By З. И.