Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић састали су се данас у Новом Саду, где су на сусрету привредника АП Војводине и Српске, разговарали о побољшању свеукупних односа с акцентом на  привредну сарадњу. На састанку у Привредној комори Војводине, разговарано је могућим корацима који ће допринети укидању административних баријера у циљу интензивније сарадње наших привредника.  

Милићевић и Вишковић су оценили да су досадашњи контакти и сарадња званичника Србије, АП Војводине и Српске,  као и наших привредника, дали конкретне помаке у  сарадњи.

Милићевић је овом приликом истакао да су  односи Србије и Српске изузетно добри, те да је један од највиших приоритета Србије сарадња са Српском, као и помоћ њеном економском развоју. 

„Покрајинска влада је апсолутно на том фону Републике Србије, и придружила се у помоћи Српској у различитим областима, од образовања до здравства и културе“, нагласио је Милићевић и додао да се неће стати са даљим јачањем свеукупних односа са Српском, о чему говори и активна реализација споразума о заједничким наступима привредника из Војводине и Српске на сајамским манифестацијама.

Вишковић је  изразио захвалност Српске према Србији, која, како је навео, помаже несебично. Он је додао да у Српској, у готовом свим општинама, постоји бар један пројект који Србија финансира.

„Заједнички циљ влада Србије, Српске и АП Војводине јесте да Српска економски јача, а не да њени грађани, трагајући за бољим животом напуштају Српску“, казао је Вишковић.  

У разговору је још истакнуто да је Влада Српске направила списак од 12 привредних субјеката из сфере пољопривреде и прехрамбене индустрије који имају проблеме у функционисању, како би пронашли потенцијалне инвеститоре из Војводине и тиме унапредили њихову производњу и допринели развоју привредног амбијента у Српској.

Вишковић је додао да је Влада Српске 1. јула донела закон о подстицајима који се делом односи на улагања из Србије, односно да привредни субјекти који желе да инвестирају у Српску имају бенефите као страни улагачи који своје пословање развијају у Србији.

Наредни сусрети привредника из Војводине и Српске биће од 13. до 15 септембра у Требињу на „Данима Војводине“, као и на пољопривредном сајму у Бијељини где је свој наступ најавио значајан број привредника из наше покрајине.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за регионали развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, представници привредних комора и привредници из АП Војводине и Републике Српске, као и предстваници сајамских и туристичких организација. 

By З. И.