Међу посетиоцима из Војводине, било је и оних који су завршног дана манифестације 25. 08. 2019. присуствовали отварању друге етно поставке на Кочићевом огњишту у Стричићима. Ова друга изложбена кућа приказује предмете који су кориштени за живота Петра Кочића како би се људима приближио живот из тих времена на области Змијање.

Етнолог Владимир Ђукановић, музејски саветник Музеја Републике Српске, рекао је да ће у наредном периоду бити проширено Кочићево огњиште са експонатима и објектима, те да му је част што је изабран да се бави овим пројектом и да формира ову збирку.

Невен Станић, начелник за културу Града Бањалуке отварајући изложбу у другој кући, подсетио је да је као новина овогодишње манифестације, у понедељак, 19. августа 2019. отворена Соба сећања Петра Кочића у Бањалуци и да све више посетилаца долази да је посети.

– Треба да будемо поносни на наше суграђане који ових дана долазе да посете све ове догађаје јер тако чувају сећање на Петра Кочића, затим на организацију која је привукла интересовање јавности а посебно на Петра Кочића који нас је окупио по 54. пут – нагласио је г. Станић.

На Кочићевом огњишту срели смо и овогодишњег добитника Кочићеве награде, господина Милорада Телебака. Награду је добио за целокупан књижевни и лингвистички рад, а на питање где највише грешимо када је очување језика у питању, рекао је да је то целокупан јавни простор. На питање да ли су за учење језика криви учитељи, одговорио је – криви смо сви!

За Крајину у срцу, текст и фото: В. Раонић;

By З. И.